Marokas žurnālistam piespriests piecu gadu cietumsods par seksuālu uzbrukumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Apcietinātam Marokas žurnālistam Sulaimanam Raisuni piektdien tika piespriests piecu gadu cietumsods par nepiedienīgu seksuālu uzbrukumu citam vīrietim.

Bijušā laikraksta "Akhbar Al Yaoum" galvenais redaktors Raisuni noliedz apsūdzību šādā uzbrukumā un jau 93 dienas rīko bada streiku. Viņš nebija klāt tiesā, kad tika pasludināts spriedums.

Raisuni atbalstītāji uzskata, ka lieta pret viņu ir politiski motivēta un daļa no oficiālas apmelošanas kampaņas pret kritiski noskaņotiem žurnālistiem un aktīvistiem. Marokas valdība gan apgalvo, ka tiesu vara ir neatkarīga.

49 gadus vecais Raisuni atrodas apcietinājumā kopš 2020.gada maija pēc tam, kad kāds LGBT aktīvists viņu apsūdzēja seksuālā uzbrukumā.

Raisuni aprīlī sāka bada streiku, pieprasot atbrīvošanu no apcietinājuma. Marokas tiesas ir noraidījušas visus viņa atbrīvošanas lūgumus, neraugoties uz spiediena kampaņu gan Marokā, gan ārvalstīs.

Tiesnesis šonedēļ deva rīkojumu Raisuni ierasties tiesā, lai piektdien uzklausītu spriedumu. Žurnālists paziņoja, ka viņš ierastos tikai tad, ja viņu aizvestu ātrās palīdzības mašīna un viņam tiktu sagādāts ratiņkrēsls.

Raisuni prāva sākās februārī, bet vairākkārt tika atlikta, tostarp veselības apsvērumu dēļ. Kad Raisuni pēdējoreiz ieradās tiesā 10.jūnijā, viņš bija ļoti novājējis.

Cilvēktiesību un preses brīvības aktīvisti apsūdz Marokas valdību mēģinājumos apklusināt žurnālistus, lielākoties izmantojot ar seksu saistītas apsūdzības.

Raisuni brāļameitai Hadžarai Raisuni, kas bija reportiere tajā pašā laikrakstā, 2019.gadā tika piespriests viena gada cietumsods par ārlaulības dzimumsakariem un "nelegālu abortu". Viņu apžēloja Marokas karalis Mohammeds VI.

Cits žurnālists Omars Radi ir ieslodzīts vieninieka kamerā par apsūdzībām seksuālā uzbrukumā un valsts drošības graušanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu