Lietuva saīsina patvēruma pieprasījumu izskatīšanu līdz desmit dienām (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite
Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite Foto: Valdas Kopustas

Lietuvas Seims otrdien pieņēma likuma grozījumus, kas paredz saīsināt patvēruma pieteikumu izskatīšanu līdz desmit dienām, kā arī veikt citus pasākumus, lai novērstu liela skaita migrantu nelegālu ierašanos no Baltkrievijas.

Valdības ierosinātie grozījumi likumā par ārvalstnieku tiesisko stāvokli pieņemti, 84 deputātiem balsojot par, vienam - pret, bet 54 deputātiem atturoties.

Grozījumi saīsina patvēruma pieprasījumu izskatīšanas laiku no vairākiem mēnešiem līdz desmit dienām, tādējādi dodot iespēju nelegāli ieradušos migrantus pēc iespējas drīz deportēt no Lietuvas.

Vēl grozījumi paredz šādiem migrantiem liegt tiesības brīvi pārvietoties Lietuvā. Viņus varēs aizturēt, taču ne ilgāk kā sešus mēnešus.

Grozījumi arī ierobežo citas nelegāli ieradušos migrantu tiesības, ja valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis uzsvēra, ka šie migranti nebēg "ne no kara, ne mēra, ne bada", bet ir studenti Baltkrievijā ar ilgtermiņa vīzām, kuri atrodas "pilnīgi drošos apstākļos".

"Viņi tiek iesūtīti obligātā kārtā kā ierocis pret mums. Mums jāatvaira šis uzbrukums," sacīja Landsberģis pirms došanās vizītē uz Turciju un Irāku, lai runātu par migrantu repatriāciju.

Savukārt iekšlietu ministre Agne Bilotaite norādīja, ka specdienesti ir brīdinājuši, ka migrantu plūsma var pieaugt, tāpēc "pasākumiem šīs krīzes atrisināšanai jābūt ātriem, ierobežojošiem un vienotiem".

Jau ziņots, ka šogad Lietuvā aizturēti vairāk nekā 1600 nelegālie imigranti, kas ieradušies no Baltkrievijas, un tas ir apmēram 20 reižu vairāk nekā visā pagājušajā gadā.

Lietuvas amatpersonām ir aizdomas, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, tostarp organizē viņu ierašanos Baltkrievijā, lai pēc tam nogādātu līdz Lietuvas robežai. Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, reaģējot uz jaunajām ES sankcijām, pagājušajā mēnesī paziņoja, ka Baltkrievija vairs neaizsargās Eiropu no nelegālajiem imigrantiem.

Reaģējot uz krasu nelegālo imigrantu plūsmas pieaugumu pāri Baltkrievijas robežai, Lietuvas valdība 2.jūlijā nolēma izsludināt valsts mēroga ārkārtējo situāciju. Kā norādīja iekšlietu ministre Agne Bilotaite, kas iecelta par ārkārtējās situācijas operāciju vadītāju, tāds lēmums pieņemts ne tādēļ, ka būtu pieaudzis draudu līmenis, bet gan tāpēc, lai varētu vieglāk pieņemt lēmumus attiecībā uz loģistiku, finansējumu un citiem jautājumiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu