Kā rīkoties ārstam, ja pacients prasa viltot sertifikātu? Skaidro policija un KNAB (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālā veselības dienesta direktora vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Māris Dreimanis, Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Dmitrijs Homenko
Nacionālā veselības dienesta direktora vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Māris Dreimanis, Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Dmitrijs Homenko Foto: LETA

Valsts policija (VP) saņem informāciju par gadījumiem, kas var tikt traktēti kā velēšanās viltot Covid-19 sertifikātu, taču lielākā daļa no tiem "ir komunikācijā radies pārpratums", trešdien preses konferencē paziņoja VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Dmitrijs Homenko.

Homenko vērtējumā, lielākā daļa saņemto iesniegumu par iespējamu sertifikāta viltojumu esot komunikācijas problēmas starp mediķi un pacientu vai pacienta vēlme provocēt ārstu.

Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Kriminālprocesuālo izmeklēšanu pārvaldes priekšniece Anda Rumjanceva atzina, ka birojā līdz šim saņemti vairāki iesniegumi par iespējamu digitālā sertifikāta viltojumu, bet neviens no tiem neesot apstiprinājies.

Homenko vienlaikus paziņoja, ka tas nenozīmē, ka par iespējamajiem pārkāpumiem nav jāziņo, jo katrs signāls par šādu gadījumu tiekot vērtēts atsevišķi un individuāli. Viltotu Covid-19 sertifikātu nonākšana apritē apdraud sabiedrību kopumā, uzsvēra policijas amatpersona.

Pēc policijas pārstāvja vārdiem, par jebkuriem lūgumiem, kuri ir saistīti ar Covid-19 digitālā sertifikāta viltojumiem, ir jāziņo VP, un katrs gadījums tiks individuāli izvērtēts. Viņš uzsvēra, ka par jebkuru aizdomīgu faktu sakarā ar digitālā sertifikāta viltojumu ir jāziņo VP darbiniekiem pa tālruni vai mobilajā lietotnē "Mana drošība".

Rumjanceva savukārt uzsvēra, ka, saņemot lūgumu viltot Covid-19 digitālo sertifikātu, būtu vēlams uzreiz neatteikt personai, kura šādu piedāvājumu ir izteikusi, bet teikt, ka ir vajadzīgs laiks pārdomām, lai pieņemtu lēmumu. Šajā laik ārstam vai kādai citai personai ir jāziņo tiesībsargājošām iestādēm, un nav svarīgi, vai tā ir VP vai KNAB, jo iestādes sadarbojas, uzsvēra KNAB pārstāve.

Homenko sacīja, ka Covid-19 sertifikātam ir būtiska nozīme, jo saskaņā ar noteikto regulējumu sertifikāts ir pielīdzināms dokumentam, un gadījumā, ja dokuments tiek viltots, tad tas ir kvalificējams kā noziedzīgs nodarījums.

Policijas pārstāvis informēja, ka tiesībsargājošās iestādes sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu ir izveidojušas sistēmu, kas reaģē uz šādiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Preses konference tika rīkota saistībā ar internetā parādījušos informāciju par to, ka ģimenes ārste Marina Procevska Krāslavā ziņojusi VP darbiniekiem par kādas personas iespējamo vēlēšanos viltot Covid-19 digitālo sertifikātu, bet VP atteikusies sākt kriminālprocesu.

VP pārstāve Simona Grāvīte aģentūrai LETA pavēstīja, ka, vērtējot policijas rīcībā esošo informāciju, netika gūti objektīvi pierādījumi par sūtītāja noziedzīgu nodomu - iespējamo kukuļdošanu. Līdz ar to, nekonstatējot noziedzīga nodarījuma sastāvu, tika pieņemts lēmums atteikt sākt kriminālprocesu, turklāt VP pieļauj, ka šāda e-pasta vēstule, iespējams, ir izsūtīta, lai noskaidrotu ārstniecības darbinieku attieksmi un tālāko rīcību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu