ANO Drošības padome nosoda Turcijas plānus no jauna atvērt Kipras kūrortu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans Foto: ADEM ALTAN / AFP

ANO Drošības padome piektdien nosodīja Turcijas neseno paziņojumu par plāniem Ziemeļkiprā no jauna atvērt piekrastes kūrortu, kas bijis slēgts kopš Turcijas 1974.gada iebrukuma Kiprā un salas sadalīšanas.

"Drošības padome nosoda Turcijas un Kipras turku līderu 20.jūlija paziņojumus par Varošas rajona atvēršanu," teikts paziņojumā.

Drošības padome "aicina nekavējoties mainīt šo kursu un atcelt soļus, kas attiecībā uz Varošu sperti kopš 2020.gada oktobra".

Kā to paredz iepriekšējās vienošanās, pirms Varoša tiek no jauna apdzīvota, nepieciešams ANO mandāts, norādīja padome.

Otrdien tika ziņots, ka Ziemeļkipras Turku Republika, ko atzīst tikai Turcija, plāno atvērt Varošu, kas ir bijusi slēgta kopš Turcijas iebrukuma un salas sadalīšanas.

Varoša, kas ir Ziemeļkipras pilsētas Famagustas daļa, kopš 1974.gada ir bez iedzīvotājiem un slēgta apmeklētājiem. Pirms tam Varoša bija viens no populārākajiem reģiona kūrortiem.

Varošas atkalatvēršana radītu problēmas, jo no turienes padzītajiem Kipras grieķiem vajadzētu saņemt atļauju atgriezties vai vienoties ar Ziemeļkipras turku valdību par kompensācijām.

Ziemeļkipra pērn izraisīja sašutumu, atverot apmeklētājiem Varošas pludmales promenādi.

Ziemeļkipras Turku Republikas prezidents Ersins Tatars otrdien kopīgā pasākumā ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu paziņoja, ka Varošas atkalatvēršana ir daļa no "otrās fāzes", kurā tiktu padarīti atkal pieejami 3,5% no pilsētas teritorijas.

Erdogans sacīja, ka tas būtu "jauns laikmets" Varošai, kas vairs nebūtu Kipras konflikta neatrisināmības simbols, bet simbolizētu "mierīgu un pārtikušu nākotni Kipras salai".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu