Iedomājies ainavu, kur pasaku piļu torņi sniedzas gandrīz tik tālu, cik acis var redzēt, - tas varētu būt visnotaļ elpu aizraujošs skats! Apmēram pusceļā starp Turcijas lielāko pilsētu Stambulu un tās galvaspilsētu Ankaru ir tāda vieta. Burj Al Babas ciematā slejas 732 identiskas miniatūras pilis, kas atgādina ainas no Disneja multfilmām. Taču šajā pasaku pilsētā nedzīvo nedz prinči, nedz princeses - tā ir pilnībā pamesta, Burj Al Babas vienīgie rezidenti ir vien daži noklīduši suņi un kaķi.

Brāļi Jerdelēni, Stambulas būvniecības uzņēmēji, kas baudīja nekustamā īpašuma uzplaukumu Turcijā, plānoja uzbūvēt vairāk nekā 700 villas franču pils stilā ar apaļiem tornīšiem un jumta terasēm, no kurām paveras skats pāri meža koku galotnēm, Džuljetas balkoniņiem un greznām fasādēm. Viņu mērķis bija piesaistīt arābus no Persijas līča valstīm, kuriem labpatīk ierasties Turcijā pēc tās dzīvīgās dabas un Vidusjūras klimata.

Sākotnēji bizness gāja no rokas: puse villu bija pārdotas un celtniecība ritēja strauji. Tad samazinājās naftas cenas, ietekmējot pircējus. Vienlaikus starp teroristu uzbrukumiem, neveiksmīgu apvērsuma mēģinājumu un, pēc daudzu ekspertu domām, neilgtspējīgu aizņemšanos, kronismu un milzīgiem sabiedrisko darbu projektiem, kas sniedza niecīgu ekonomisko atdevi Turcijas ekonomika apstājās. 2019. gadā, kad projektu bija plānots pabeigt, attīstītāju kompānija “Sorut Group” paziņoja par bankrotu ar 27 miljonu ASV dolāru lielu parādu un atstāja Burj Al Babas ciematu nepabeigtu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X