Datu Valsts inspekcija pagaidām nesāk pārbaudi par noģībušā cilvēka filmēšanu vakcinācijas punktā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Teresa Kasprzycka/Shutterstock

Datu valsts inspekcija (DVI) pagaidām nesāk pārbaudi par soctīklos publicēto video, kurā redzams kāds cilvēks, kas ir noģībis vakcinācijas punktā. 

Pārbaude nav sākta, jo nav saņemts iesniegums no noģībušās personas.

Viņa norādīja, ka DVI jau 20.jūlijā piedalījās sanāksmē ar atbildīgo institūciju, proti, ar Valsts kancelejas, Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas un Valsts policijas pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālo situāciju, saistībā ar publicēto video sociālajos tīklos un dezinformācijas aktivitātēm par vakcināciju pret Covid-19.

Silniece sacīja, ka personas attēla vai video publicēšana sociālās tīklošanas vietnē, kas ir pieejams neierobežotam personu lokam, ir uzskatāma par personas datu apstrādi, kurai tiek piemērotas Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasības. Tas nozīmē, lai veiktu konkrētās darbības, ir jābūt tiesiskajam pamatam, piemēram, konkrētajā gadījumā varētu būt videoierakstā redzamo personu piekrišana, tomēr ir jāņem vērā, ka regula paredz vēl citus tiesiskos pamatus - publicētāja pamatotas tiesiskās intereses vai sabiedrībai nozīmīgu tēmu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, lai DVI varētu sākt pārbaudi par iespējamu regulas prasību pārkāpumu, ir nepieciešams saņemt konkrēto personu iesniegumu par prettiesiskām darbībām ar fiziskas personas datiem, publicējot videoierakstu sociālā tīklošanas vietnē "Facebook".

DVI informē, ka iestāde regulāri strādā ar sabiedrību, lai skaidrotu robežu starp ikvienas personas tiesībām uz vārda brīvību un privātumu. Īpaša uzmanība tam tikusi pievērsta 2020.gada nogalē, organizējot sabiedrības informēšanas kampaņu "Balts uz melna".

Vienmēr pirms audiovizuālā materiāla, kas satur citas personas identificējošu informāciju, publicēšanas publiskajā vidē ir jāizvērtē - varbūt par konkrēto situāciju var uzrakstīt stāstu, vai vismaz videoattēlos aizklāt personas seju, lai persona nebūtu atpazīstama, norāda DVI.

Tāpat DVI ievērojot Pacientu tiesību likumu, lai nodrošinātu atbilstošas personas datu apstrādes tehniskās un organizatoriskās prasības, aicina ārstniecības iestādes, piemēram, aplīmēt stikla nodalījumus, liegt piekļuvi nepiederošām personām, izstrādāt vakcinācijas centra iekšējos kārtības noteikumus.

Iepriekš vēstīts, ka sociālajā tīklā "Facebook" bija publicēts video, kurā redzams vakcinācijas kabinetā noģībis cilvēks. Vakcinācijas projekta nodaļa raksturoja šādu video publiskošanu kā pacienta tiesību pārkāpumu, tāpēc nodeva to izvērtēšanai kompetentajām iestādēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu