Vakcinācijas loterija: kā notiks organizēšana? Ministrs rīko preses konferenci (83)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daniels Pavļuts.
Daniels Pavļuts. Foto: GINTS IVUSKANS / AFP

Veselības ministrs Daniels Pavļuts šodien preses konferencē informēja par gaidāmo vakcinācijas loteriju.

Kā norāda veselības ministrs Daniels Pavļuts, vakcinācijas loterijas izlozes sāksies jau aptuveni pēc mēneša, augusta izskaņā vai septembra sākumā.

Poti saņēmušajiem cilvēkiem dalībai tajās nebūs speciāli jāpiesakās,

jo tas notiks automātiski.

Viņš informēja, ka šodien valdībā izskatāmo Vakcinācijas loterijas likumprojektu ir paredzēts iekļaut jau nākamajā nedēļā gaidāmās Saeimas ārkārtas sēdes darba kārtībā, līdz ar to var prognozēt, ka dažu nedēļu laikā tas tiks pieņemts, bet jau nākamajā nedēļā pēc likuma pieņemšanas varētu rīkot pirmo izlozi.

"Loteriju rīkosim katru nedēļu trīs mēnešu garumā, un mēs ļoti ceram, ka varēsim to darīt jau augusta beigās, sliktākajā gadījumā - pašā, pašā septembra sākumā," stāstīja ministrs.

Pavļuts arī skaidroja, ka loterijai nebūs speciāli jāpiesakās, jo dalībai tajā no datubāzes automātiski tiks atlasīti visi cilvēki, kuri Latvijā jau līdz šim ir vakcinējušies pret Covid-19 vai arī būs sākuši vakcināciju līdz izlozei. Ja kāds cilvēks izlozē nevēlēsies piedalīties, būs iespēja uzrakstīt iesniegumu un atteikties no šīs iespējas, solīja politiķis.

Valdības pieaicinātie eksperti neatbalsta vakcinācijas loterijas rīkošanu

Valdības pieaicinātie eksperti kritizē Ministru kabineta lēmumu rīkot vakcinācijas pret Covid-19 loteriju, jo tādējādi sabiedrības kopējā labuma jautājumi tiek risināti ar merkantiliem paņēmieniem.

Piektdien Ministru kabineta ārkārtas sēdes laikā Pārresoru koordinācijas centra pārstāvis Vladislavs Vesperis informēja par valdības piesaistītās akadēmiskās ekspertu grupas viedokli vakcinācijas loterijas jautājumā. Viņš norādīja, ka eksperti neatbalsta vakcinācijas loterijas rīkošanu, jo šāda pieeja pārliek jautājumu par sabiedrības saliedētību un kopējo labumu uz tirgus attiecībām un merkantiliem apsvērumiem.

Vesperis klāstīja, ka ekspertu ieskatā, šādas pieejas īstenošana var radīt līdzīgas situācijas nākotnē, kad, risinot sabiedriski svarīgus jautājumus, var tikt normalizēta pieeja, ka par sabiedrības solidaritāti un kopējo labumu ir jāmaksā.

Pēc Vespera teiktā, eksperti arī norāda, ka loterijas organizēšana liecina par esošo risinājumu neefektivitāti, turklāt piedāvāto risinājumu sabiedrība var uztvert kā valdības izmisuma soli, cenšoties sabiedrību pierunāt un uzpirkt vakcinēties. Eksperti aicināja valdību izvērtēt, vai loterijas organizēšana būtu atbalstāma un virzāma tālāk.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) norādīja, ka par ekspertu pausto viedokli jau iepriekš valdībā diskutēts un valdība to ir ņēmusi vērā. Tajā pašā laikā ministrs uzsvēra, ka patlaban valsts rīcībā trūkst viena galvenā resursa - laika.

"Likmes, kas saistītas ar nepietiekamo Covid-19 vakcinācijas aptveri, ir augstas. Mums ir morāls, politisks un epidemioloģisks pienākums izmantot visus rīkus," uzsvēra Pavļuts, piebilstot, ka viņš piekrīt idejai par solidaritātes sajūtas sekmēšanu sabiedrībā, tomēr šis nav īstais brīdis, kad nodarboties ar sabiedrības audzināšanu.

Pavļuts: Septembrī būs jārēķinās ar nopietnu saslimstības pieaugumu

Atsākoties mācībām un cilvēkiem vairāk atrodoties iekštelpās, SARS-CoV-2 delta paveids, kas ir lipīgāks par līdzšinējiem variantiem, septembrī un oktobrī nesīs nopietnu saslimstības ar Covid-19 pieaugumu, žurnālistiem pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Pagaidām šī situācija ir vadāma, taču es domāju, ka sliktākajā scenārijā saslimstība varētu strauji augt jau tuvāko divu nedēļu laikā," pieļāva politiķis, piebilstot, ka "mums būtu jārēķinās, ka nopietns saslimstības pieaugums, visticamāk, sekos septembrī".

Tāpat ministrs uzsvēra, ka aizvien visi ģimenes ārsti nenodrošina vakcināciju pret Covid-19, pieminot potenciālu risinājumu, proti, ka "ģimenes ārstiem, kuriem ir līgums ar valsti, būs pienākums vakcinēt".

Vaicāts, kādu konkrēti efektu Pavļuts sagaida no vakcinācijas loterijas, politiķis konkrētu prognozi nesniedza, bet gan argumentēja, ka visu ieviesto pasākumu efektivitāti var mērīt tikai kopīgi.

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu