Lietuvas prezidents un Slovēnijas premjers vēstulē aicina visu ES kopīgi risināt migrācijas krīzi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: John Thys/Pool via REUTERS

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Eiropas Savienības (ES) prezidētājvalsts Slovēnijas premjerministrs Janezs Janša kopīgā vēstulē vērsušies pie pārējo ES dalībvalstu līderiem, aicinot pievērst uzmanību pieaugošajai spriedzei pie Lietuvas un vienlaikus ES robežas ar Baltkrieviju, ko aizvien lielākā skaitā šķērso nelegālie migranti.

Vēstulē uzsvērts, ka nelegālās migrācijas radītais spiediens ir Baltkrievijas režīma finansēts hibrīduzbrukums, kurā migrācija tiek izmantota kā atbildes rīks, reaģējot uz ES pausto atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, opozīcijai un demokrātiskajiem procesiem, kā arī uz ES sankcijām autoritārā Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko režīmam.

"ES ārējās robežas apsardzība ir kopīga visu dalībvalstu atbildība. Ārējo robežu apsardzība tieši ietekmē visas ES drošību. Vēlamies izmantot iespēju un atkārtot lūgumu par papildu steidzamu palīdzību Lietuvas varas institūcijām, kuras saskārušās ar īpaši smagiem apstākļiem," norāda Lietuvas prezidents un Slovēnijas premjers.

Vēstulē minēts, ka pašlaik Lietuvai visvairāk nepieciešama palīdzība fiziskas barjeras ierīkošanā gar Baltkrievijas robežu un tās aprīkošanā ar novērošanas ierīcēm. ES valstis aicinātas atbalstīt Lietuvu šai ziņā un palīdzēt risināt krīzi pie bloka ārējās robežas, kur lietuviešu robežsargi kopš gada sākuma aizturējuši jau vairāk nekā 3500 nelegālo migrantu.

Jau ziņots, ka Lietuvas un Baltkrievijas robežas apsardzībā iesaistījušies ES robežsardzes aģentūras "Frontex" darbinieki un vairākas ES valstis, tai skaitā Latvija, atsaukušās Lietuvas iepriekšējam lūgumam palīdzēt risināt migrācijas krīzi, nosūtot teltis, gultas, segas, elektroenerģijas ģeneratorus un citu aprīkojumu, taču, migrantu plūsmai pieaugot, palīdzība nepieciešama vēl.

Migrācijas krīzes dēļ Lietuvā ir izsludināta ārkārtējā situācija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu