Lietuvas un Polijas prezidenti vienojas par kopīgu nostāju nelegālās migrācijas apkarošanā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: John Thys/Pool via REUTERS

Lietuvas un Polijas prezidenti Gitans Nausēda un Andžejs Duda pirmdien telefonsarunā vienojušies par kopīgu nostāju cīņā pret nelegālo migrāciju pāri Baltkrievijas robežai, īpaši norādot uz riskiem, kas saistīti ar gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām "Zapad-21".

"Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu apsardzība ir ES institūciju un dalībvalstu kopēja atbildība. Nelegālā migrācija var tikt izmantota pret jebkuru valsti, tādēļ steidzami vajadzīgi reģionāli instrumenti. Jāgatavojas laikus, īpaši saistībā ar militāro mācību "Zapad" tuvošanos, kad iespējamas jaunas provokācijas," Lietuvas prezidenta biroja izplatītajā paziņojumā citēts Nausēdas teiktais.

Lietuvas un Polijas prezidenti uzsvēruši, ka nelegālās migrācijas plūsma ir hibrīduzbrukums, ko Baltkrievija izmanto kā ģeopolitisko ieroci pret ES.

Nausēda sarunā akcentējis nepieciešamību pēc iespējas drīzāk ierīkot gar robežu fizisku barjeru, norādot, ka šim mērķim būtisks ir ES finansiālais atbalsts, turklāt ES palīdzība vajadzīga arī nelegālo migrantu atpakaļuzņemšanas procedūru īstenošanā.

Pēc viņa teiktā, jau pašlaik tiek risinātas sarunas ar migrantu izcelsmes un tranzīta valstīm, cenšoties apturēt migrantu plūsmas, iegrožot cilvēku kontrabandu un novērst iespējamos terorisma draudus.

Lietuvas prezidents pateicies Polijas valsts vadītājam par kaimiņvalsts atbalstu migrantu krīzes risināšanā.

Pie Lietuvas un Baltkrievijas robežas aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits kopš šā gada sākuma pārsniedzis 4000, bet pirms nedēļas Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite parakstīja rīkojumu, kas paredz, ka robežsargiem migranti, kuri nelegāli šķērso robežu, jāpiespiež doties atpakaļ.

Kopš tā laika aizturēto migrantu skaits ievērojami sarucis, toties tas pieaudzis pie Baltkrievijas robežām ar Latviju un Poliju.

Piektdien Polija un Lietuva pieprasīja ES institūciju palīdzību, un bloka iekšlietu ministri šo situāciju apspriedīs ārkārtas sēdē 18.augustā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu