Navaļnija līdzgaitnieki Volkovs un Ždanovs apsūdzēti ekstrēmistisku organizāciju finansēšanā (9)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Krievijas izmeklēšanas komiteja izvirzījusi kriminālapsūdzības diviem Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija līdzgaitniekiem - Leonīdam Volkovam un Ivanam Ždanovam. Viņi apsūdzēti, ka palīdzējuši finansēt Krievijas varasiestāžu aizliegto organizāciju sarakstā iekļautos veidojumus.

Jūnijā Maskavas tiesa apmierināja prokuratūras prasību atzīt par ekstrēmistiskām organizācijām un aizliegt Navaļnija politiskās organizācijas - Korupcijas apkarošanas fondu (FBK), Pilsoņu tiesību aizsardzības fondu (FZPG) un sabiedrisko kustību "Navaļnija štābi". Šomēnes Krievijas Tieslietu ministrija iekļāva tās aizliegto organizāciju sarakstā.

Izmeklēšanas komiteja šodien paziņoja, ka atvērusi krimināllietu pret Leonīdu Volkovu un Ivanu Ždanovu par līdzekļu vākšanu un finanšu pakalpojumu sniegšanu ekstrēmistiskām organizācijām.

Ja Krievijas tiesa atzīs viņus par vainīgiem šajās apsūdzībās, maksimālais sods, ko var piespriest, ir astoņi gadi cietumā.

40 gadus vecais Volkovs vadīja sabiedrisko kustību "Navaļnija štābi", bet 32 gadus vecais Ždanovs vadīja FBK.

"Zinot, ka šīs organizācijas ir atzītas par ekstrēmistiskām, Volkovs un Ždanovs paziņoja par savu nelikumīgo darbību turpināšanu un organizēja līdzekļu vākšanu," teikts izmeklētāju paziņojumā. Abi apsūdzētie nedzīvo Krievijā, kur viņiem izvirzītas arī citas apsūdzības.

Ždanovs sociālajā tīklā "Instagram" norādījis, ka jau vairs neatceras, cik krimināllietu pret viņu ir ierosinātas.

Navaļnija līdzgaitnieki, kas joprojām atrodas Krievijā, pakļauti stingrai varasiestāžu uzraudzībai, bet dažiem pat piemērots mājas arests.

Pagājušajā nedēļā tiesa piesprieda Navaļnija brālim Oļegam gadu ilgu nosacītu sodu par cīņā ar Covid-19 ieviesto noteikumu pārkāpšanu, aicinot cilvēkus piedalīties nesankcionētā demonstrācijā. FBK juristei Ļubovai Soboļai tajā pašā lietā tika piespriesta pārvietošanās brīvības ierobežošana uz pusotru gadu.

Jūlijā Krievijas informācijas tehnoloģiju un masu komunikācijas uzraudzības dienests "Roskomnadzor" nobloķēja piekļuvi Navaļnija vietnei un vēl vairākiem desmitiem ar viņu saistītu tīmekļa lapu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu