Ķīnā spiegošanā apsūdzētam kanādietim piespriež 11 gadu cietumsodu (2)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kanādas uzņēmējs Maikls Spavors
Kanādas uzņēmējs Maikls Spavors Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS

Ķīnas tiesa trešdien piesprieda 11 gadu cietumsodu spiegošanā apsūdzētajam Kanādas uzņēmējam Maiklam Spavoram lietā, kas tiek saistīta ar Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāja "Huawei" finanšu direktores Menas Vaņdžou aizturēšanu Kanādā.

Spriedumu pasludināja Ķīnas ziemeļaustrumu pilsētas Daņdunas tiesa. Spavors, kurš strādāja biznesa un citos projektos Ziemeļkorejā, tika aizturēts 2018.gada decembrī Daņdunā, kas atrodas pie robežas ar Ziemeļkoreju.

Viņš tika aizturēts neilgi pēc tam, kad Kanādā tika aizturēta Mena, kuras izdošanu saistībā ar apsūdzībām par Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu pieprasa ASV.

Apmēram tajā paša laikā Ķīnā tika aizturēts vēl viens Kanādas pilsonis, bijušais diplomāts Maikls Kovrigs, kurš arī tika apsūdzēts spiegošanā. Spriedums Kovriga lietā vēl nav pasludināts.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo Spavoram pasludināto spriedumu nodēvēja par pilnīgi nepieņemamu un netaisnīgu, norādot, ka tiesas process nav bijis caurskatāms un nav atbildis starptautiskajām tiesībām.

Jau ziņots, ka Ķīnas tiesa otrdien apstiprināja Kanādas pilsonim Robertam Loidam Šellenbergam piespriesto nāvessodu par narkotiku kontrabandu.

Valsts ziemeļaustrumu provinces Ļaoninas tiesa atstāja spēkā nāvessodu, kuru Daļaņas pilsētas tiesa Šellenbergam piesprieda 2019.gada janvārī.

Tomēr spriedums par nāvessodu varēs stāties spēkā, ja to apstiprinās Ķīnas Augstākā tiesa.

Šajā narkotiku kontrabandas lietā Šellenbergam 2018.gada novembrī tika piespriests 15 gadu ieslodzījums. Tiesa konstatēja, ka Šellenbergs bijis iesaistīts starptautiskā narkotiku kontrabandas operācijā un ticis savervēts, lai palīdzētu nelegāli izvest vairāk nekā 220 kilogramu metamfetamīna no noliktavas Ķīnas pilsētā Daļaņā uz Austrāliju.

Tomēr pēc tam, kad Kanādā tika aizturēta Mena, augstākas instances tiesa atcēla Šellenbergam piespriesto sodu kā nepietiekamu un lika lietu izskatīt no jauna.

Kanādā joprojām turpinās process, kurā tiek izskatīta ASV prasība izdot Menu, kas ir "Huawei" dibinātāja un vadītāja Žeņa Dženfei meita.

Pekina tiek vainota "ķīlnieku diplomātijā", lai panāktu Menas atbrīvošanu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu