Baltkrievijā aizturēts bijušais prezidenta amata kandidāts Dmitrijevs (4)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksandra Lukašenko.
Aleksandra Lukašenko. Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijā aizturēts politiķis Andrejs Dmitrijevs, kurš kandidēja pretrunīgi vērtētajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās pagājušā gada augustā, ceturtdien ziņo aktīvisti.

Dmitrijeva aizturēšanas iemesls nav zināms. Nav arī zināms, kura no drošības iestādēm viņu aizturējusi, ziņoja cilvēktiesību organizācija "Vjasna" ("Pavasaris").

40 gadus vecais Dmitrijevs bija viens no pieciem kandidātiem pagājušajās prezidenta vēlēšanās.

Politiķis Viktors Babariko, kurš arī plānoja kandidēt pērn 9.augustā notikušajās vēlēšanās, pirms tam tika aizturēts un pirms mēneša viņam tika piespriests 14 gadus ilgs cietumsods par naudas atmazgāšanu, korupciju un izvairīšanos no nodokļiem. Babariko noliedza vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās.

Pērn pirms prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā tika aizturēti vairāki vadošie opozīcijas pārstāvi.

Par vēlēšanu uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko, tomēr opozīcija un starptautiskā sabiedrība apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā.

Vēlēšanās Lukašenko vienīgā reālā konkurente bija Svjatlana Cihanouska, kas vēlēšanās piedalījās sava vīra Sergeja Cihanouska vietā. Viņš tika aizturēts pēc tam, kad paziņoja par nodomu kandidēt vēlēšanās. Viņš joprojām atrodas cietumā.

Cihanouska, kuru opozīcija uzskata par patieso vēlēšanu uzvarētāju, pēc vēlēšanām bija spiesta Baltkrieviju pamest un pārcelties uz Lietuvu.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā sākās masu protesti, kurus autoritārais režīms bez žēlastības apspieda.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu