Francijas prezidents boikotēs ANO pretrasisma konferenci (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: :JEANNE ACCORSINI/SIPA/2104271521

Francijas prezidents Emanuels Makrons izlēmis boikotēt ANO konferenci par rasisma apkarošanu, ņemot vērā "antisemītiskos paziņojumus", kas izskanējuši iepriekš notikušajās konferencēs, piektdien paziņojusi Elizejas pils.

Plānots, ka kārtējo konferenci, kas tiek rīkota pēc 2001.gadā notikušās Durbanas konferences parauga, apmeklēs pasaules līderi, kuri ieradušies uz septembrī gaidāmo ANO Ģenerālo asambleju Ņujorkā.

Taču, sākot jau no Durbanas, konference izpelnījusies pretrunīgus vērtējumus. Īpaši Izraēla norāda, ka konferencē dominē neapvaldīta un neslēpta antisemītisma gaisotne.

Francija un vairākas citas valstis boikotēja jau 2009. un 2011.gada konferences. Arī par šī gada konferences boikotu jau paziņojušas ASV, Izraēla, Lielbritānija un vairākas citas Eiropas valstis.

Kā teikts Francijas prezidenta kancelejas izplatītajā paziņojumā, Makrons izlēmis, ka Francija nepiedalīsies šī gada konferencē, jo viņu satraukuši antisemītiskie paziņojumi Durbanas konferencē.

Durbanas konferenci, kas ilga no 2001.gada 31.augusta līdz 8.septembrim un beidzās tikai dažas dienas pirms 11.septembra teroraktiem, iezīmēja dziļas domstarpības gan ar antisemītismu, gan ar koloniālismu un verdzību saistītos jautājumos.

Rietumvalstis uzskata, ka Izraēlas un tās īstenotās palestīniešu teritoriju okupācijas kritika bieži izvēršas atklātā antisemītismā.

Protestējot pret konferences gaisotni un pret ieceri tās gala dokumentā iekļaut cionisma nosodījumu, saietu pameta ASV un Izraēlas delegācijas.

Savukārt 2009.gada konferencē toreizējā Irānas prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada runa izsauca daudzu Eiropas valstu īslaicīgu aiziešanu no konferences.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu