Baidens aizstāv lēmumu pamest Afganistānu (6)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: REUTERS/Leah Millis

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien savā televīzijas uzrunā nācijai aizstāvēja ASV spēku izvešanu no Afganistānas, sakot, ka viņš atbalsta šo politiku un ka ir laiks aiziet no šīs valsts pēc 20 gadu ilga bruņota konflikta.

Baidens pirmdien pārtrauca atvaļinājumu un atgriezās Vašingtonā, lai uzrunātu nāciju pēc tam, kad vairākas dienas bija klusējis par notikumiem Afganistānā.

Baidens savā uzrunā sacīja, ka ir "dziļi apbēdināts" par notikumu pavērsienu, un solīja "izteikties" par sieviešu tiesībām, kuras tagad apdraud talibu atgriešanās pie varas.

Baidens tomēr uzstāja, ka viņš nenožēlo ASV bruņoto spēku izvešanu, neraugoties uz kritiku par ASV vadītās militārās intervences haotisko noslēgumu.

"Es kategoriski atbalstu savu lēmumu," sacīja Baidens. "Pēc 20 gadiem es esmu grūtā veidā sapratis, ka nekad nav bijis laba laika ASV spēku atvilkšanai."

ASV prezidents atzina, ka Afganistānas valdība sabrukusi ātrāk, nekā viņš bija gaidījis, un izteica pieņēmumu, ka tai trūcis gribas pretoties talibiem.

"Patiesība ir tāda, ka tas tiešām noritēja ātrāk, nekā mēs bijām paredzējuši," sacīja Baidens.

"Mēs devām viņiem visas iespējas noteikt savu nākotni. Mēs nevarējām sniegt viņiem gribu cīnīties par šo nākotni."

Baidens atgādināja, ka ASV nacionālās intereses Afganistānā vienmēr bija ar galveno mērķi novērst teroristu uzbrukumus ASV teritorijā, un ka Amerika turpinās "ātri un apņēmīgi rīkoties" pret jebkādiem terorisma draudiem, kas nāktu no šīs valsts.

"Misija Afganistānā nekad nebija domāta kā nācijas būvēšana," sacīja Baidens.

"Mūsu patiesajiem stratēģiskajiem sāncenšiem Ķīnai un Krievijai noteikti patiktu, ja Savienotās Valstis turpinātu nenoteiktu laiku maksāt miljardiem dolāru par resursiem un uzmanību Afganistānas stabilizēšanai."

Baidens sacīja, ka viņam "atkal jājautā tiem, kas uzskata, ka mums vajadzēja palikt: cik paaudžu Amerikas meitu un dēlu man vēl būtu jāsūta uz Afganistānas pilsoņkaru?"

Viņš arī brīdināja talibus netraucēt un neapdraudēt tūkstošiem amerikāņu diplomātu un afgāņu tulku evakuāciju Kabulas lidostā.

"Mēs aizstāvēsim savus cilvēkus ar postošu spēku, ja tas būs nepieciešams," sacīja ASV prezidents.

ANO Drošības padome: Afganistānas teritoriju nedrīkst izmantot teroristisku aktivitāšu atbalstīšanai citās valstīs

Ne islāmistu grupējums "Taliban", ne kāds cits nedrīkst izmantot Afganistānas teritoriju, lai atbalstītu teroristiskas aktivitātes citās valstīs, pirmdien uzsvēra ANO Drošības padome.

Tā "atkārtoti apstiprināja, cik svarīgi ir cīnīties pret terorismu Afganistānā", lai nodrošinātu, ka tā netiktu izmantota, lai "apdraudētu kādu citu valsti vai uzbruktu tai, un lai ne "Taliban", ne kāds cits Afganistānas grupējums vai privātpersona neatbalstītu teroristus, kas darbojas jebkurā citā valstī", sacīts pēc Drošības padomes sēdes izplatītajā paziņojumā.

Drošības padome arī aicināja rīkot "steidzami rīkot sarunas, lai atrisinātu pašreizējo varas krīzi valstī un panāktu mierīgu risinājumu pašu afgāņu vadītā nacionālās samierināšanās procesā".

Jaunajai Afganistānas valdībai jābūt "vienotai, iekļaujošai un reprezentatīvai, un tajā pilnā mērā, vienlīdzīgi un jēgpilni jāpiedalās sievietēm", norādīja Drošības padome.

Sēdē piedalījās arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, kurš aicināja nekavējoties izbeigt vardarbību un mudināja starptautisko sabiedrību būt vienotai, lai nodrošinātu, ka tiek ievērotas visu afgāņu cilvēktiesības.

Gutērrešs sacīja, ka ir "īpaši nobažījies par ziņām, ka pieaug cilvēktiesību pārkāpumi pret Afganistānas sievietēm un meitenēm, kuras baidās no tā, ka atgriezīsies tumšākās dienas" kā deviņdesmitajos gados, kad "Taliban" noteica stingrus ierobežojumus sievietēm.

Sēde tika sasaukta pēc Drošības padomes nepastāvīgo dalībvalstu Igaunijas un Norvēģijas lūguma.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu