Alus brūvēšana mājās? Kāpēc ne? (3)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Sentēvu recepte nav nepieciešama – lai brūvētu alu, vajag vēlmi eksperimentēt!

Foto: No personīgā arhīva

Mājbrūvētāju konkursa "Mežpils prove” uzvarētājs Sandis Bērziņš.

Lai gan šobrīd alus cienītājiem pieejama plaša dzēriena izvēle – dažāda veida Lager alus, IPA jeb India Pale Ale, kviešu alus, porteris un daudzi citi, lielai daļai ir vēlme radīt ko unikālu un pašam savu. Šādos gadījumos noteikti var izmēģināt spēkus alus brūvēšanā mājas apstākļos. Tam nav nepieciešama īpaša pieredze, jo tīmeklī atrodama visa būtiskākā informācija – gan receptes, gan citu mājbrūvētāju ieteikumi. Sākotnēji, ražojot nelielus apjomus, var iztikt arī bez dārgām iekārtām, galvenais, lai būtu vēlme eksperimentēt un draugi, kas gatavi palīdzēt un degustēt gala rezultātu.

Informāciju var atrast forumos

Viss sākās ar to, ka aizrāvos ar alus degustāciju - esmu pagaršojis kādas 3600 šķirnes un pakāpeniski radās vēlme arī pašam iemēģināt roku brūvēšanā. Manuprāt, to var paveikt ikviens, kuram ir vēlme un pacietība. Tieši otrais aspekts ir ļoti svarīgs, jo jābūt gatavam, ka vairāki brūvējumi var neizdoties. Nepieciešamo informāciju atradu, jo daudz lasīju mājbrūvētāju forumus, kur vairāk un mazāk pieredzējuši entuziasti dalās ar savām zināšanām. Pētīju, ko dara mājražotāji citās valstīs, taču jāpatur prātā, ka šādos forumos cilvēki mēdz arī lielīties, cik lieliski viss izdodas, tāpēc noteikti iesaku nepadoties pie pirmās neizdošanās.

Uzreiz nevajag dārgas iekārtas

Runājot par nepieciešamo aprīkojumu, jāsaka, ka prātīgāk būtu uzreiz neieguldīt milzu līdzekļus dārgu iekārtu iegādē. Es sāku ar katliem un traukiem, kas par nelielu naudu tika iegādāti kādas ēdnīcas izsolē. Pirmajiem mēģinājumiem būtiskas investīcijas nav nepieciešamas – vispirms jāsaprot, vai alus brūvēšana patiešām aizrauj, vai ir tā lieta, kam vēlaties veltīt visu savu brīvo laiku un līdzekļus?

Ne visi brūvējumi izdosies

Alus darīšanas procesu un tā rezultātu ietekmē dažādi aspekti – izejvielas, zināšanas, precīza receptes ievērošana un nedaudz arī veiksme. Piemēram, mani pirmie trīs brūvējumi garšoja tikai kaimiņiem. Ceturtajā reizē jau sapratu, ka šoreiz ir izdevies. Alus darītājam ir jābūt arī paškritiskam – ja draugi vai paziņas saka, ka alus ir labs, tas vēl nenozīmē, ka cilvēki būs gatavi to arī iegādāties.

Kopā ar draugiem – jautrāk un ērtāk

Jāatzīst gan, ka realitātē alus darīšanas process nav tik romantisks, kā vēsta tautasdziesmas. Jārēķinās ar daudziem palīgdarbiem, trauku un iekārtu mazgāšanu, rezultāta gaidīšanu u.tml. Lai process būtu aizraujošāks, to noteikti vērts padarīt par pasākumu, uzaicinot palīgā arī draugus. Kad draugiem teicu, ka darīšu alu, viņi labprāt iesaistījās. Tobrīd neviens no nedomāja, ka alus, kas darīts pēc mūsu receptes – “Mežpils Draugu IPA” kādreiz nonāks veikalu plauktos. Sākotnēji atnāca viens, otrs draugs, nākamajā reizē viņi paņēma līdzi vēl citus savus draugus – katrs nāca ar savām idejām un ieteikumiem. Brūvēt alu lielākā kompānijā ir ne tikai jautrāk, tā ir iespēja arī dalīt izmaksas.

Ar mazāku apjomu vieglāk eksperimentēt

Runājot par daudzumu, ar kādu labāk sākt brūvēšanu mājās, jāsaka, ka šeit domas noteikti dalīsies. Sākot ar lielāku daudzumu, noteikti būs izdevīgāka izejvielu iegāde – apjoma cenas u.tml. Savukārt ar mazāku apjomu noteikti būs vieglāk eksperimentēt. Tas, kur iegādāties sastāvdaļas, ir katra paša ziņā – forumos noteikti var pakonsultēties ar pieredzējušajiem brūvētājiem.

Nebaidīties un mēģināt

Lai alus izdotos, galvenais ir nebaidīties. Piesakoties konkursam "Mežpils prove”, bijām pavisam nepieredzējuši, pirms tam bija tikai aptuveni 12 brūvējumi. Nav nepieciešamas sentēvu receptes, visu var atrast internetā. Protams, gatavojot pēc vienas un tās pašas receptes, katram aldarim brūvējums var sanākt atšķirīgs. Reizēm jau procesā var saprast, ka kaut kas ir aizgājis greizi un rezultāts nebūs labs. Galvenais – vēlēties mēģināt, labus draugus un mierīgi uztvert arī tās reizes, kad neizdodas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu