Šimonīte: Situācija Afganistānā var radīt migrācijas problēmas Eiropā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.
Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte. Foto: Paula Čurkste/LETA

Situācija Afganistānā var radīt nopietnas migrācijas problēmas Eiropas Savienībai (ES), otrdien atzinusi Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte, atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai autoritārais Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko varētu izmantot pašreizējo stāvokli Afganistānā apzinātai nelegālās migrācijas veicināšanai.

"Jādomā, būs daudz cilvēku, kas centīsies par katru cenu izkļūt no Afganistānas - īpaši tādu, kuru veselībai vai pat dzīvībai draudēs reālas briesmas. Cits jautājums, pa kādiem maršrutiem viņi pārvietosies," izteikusies valdības vadītāja. "Vai tiešām viņiem būs čārterreisi no Kabulas uz Minsku - to atļaujiet apšaubīt, toties par to, ka Eiropas Savienībai nopietni jāgatavojas šai situācijai, nešaubos ne mazākajā mērā."

Kā tikmēr atzinis iekšlietu ministra vietnieks Arnolds Abramavičs, Lietuva ir ļoti noraizējusies par iespējamu jaunu migrantu vilni no Afganistānas, kuru varētu veicināt arī Minskas režīms.

“Protams, mēs esam ļoti nobažījušies, ka tas var kļūt par jaunu maršrutu. Izlūkdienesti pēta iespējamo scenāriju, izvērtējot arī varbūtību, ka Lukašenko mēģinās atvērt jaunu kanālu Eiropas Savienības virzienā gan ar avioreisiem, gan ar vilcieniem," viņš norādījis.

Pēc tam, kad Afganistānas galvaspilsēta Kabula svētdien nonāca talibu rokās un valsti atstāja līdzšinējais prezidents Ašrafs Gani, tūkstošiem citu afgāņu, kas sadarbojušies ar līdzšinējo režīmu un starptautisko militāro kontingentu, bažījoties par savu dzīvību, arī cenšas pamest valsti.

Jau ziņots, ka Lietuva, kas pēdējā laikā pati saskārusies ar nopietnu nelegālās migrācijas krīzi, apsver iespēju pārvest pie sevis afgāņu tulkus, kuri savulaik palīdzējuši Afganistānā dislocētajiem Lietuvas karavīriem.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits Lietuvā pārsniedzis 4100, bet no 3.augusta saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu Lietuvas robežsargi migrantus, kas nelegāli ierodas Lietuvā no Baltkrievijas, piespiež doties atpakaļ.

Kā pastāstījis Valsts robežsardzes dienesta (VSAT) vadītājs Rustams Ļubajevs, aptuveni 80 no migrantiem ir afgāņi, bet viņi ieradušies Lietuvā lielākoties vēl pirms krīzes, jau šā gada sākumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu