Rinkēvičs: ES un NATO nostājai Afganistānas jautājumā vajadzētu būt vienotai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) vēlas vienotu Eiropas Savienības (ES) un NATO partneru nostāju sadarbībai ar Afganistānu nākotnē.

Kā informēja Ārlietu ministrija, Rinkēvičs šodien piedalījās ES Ārlietu padomes ārkārtas sanāksmē videokonferences formātā, kas tika sasaukta saistībā ar situāciju Afganistānā.

Ministri bijuši vienisprātis, ka notiekošais radījis nopietnu drošības situācijas pasliktināšanos gan Afganistānā, gan reģionā kopumā. Īpaši tika akcentēta "Taliban" atbildība ievērot starptautiskos noteikumus, tajā skaitā cilvēktiesības, kā arī garantēt iedzīvotājiem drošu vidi un iespēju brīvi pārvietoties.

Rinkēvičs uzsvēris, ka ES jāsaglabā vienota un koordinēta pieeja kopā ar NATO un citiem līdzīgi domājošiem partneriem, "lai risinātu šī brīža izaicinājumus un identificētu veidus un kritērijus sadarbībai ar Afganistānu nākotnē". Viens no galvenajiem nosacījumiem tālākās situācijas izvērtējumā un sadarbības iespējamībā būšot "Taliban" rīcība attiecībā uz Afganistānas iedzīvotāju, īpaši sieviešu un meiteņu, tiesību ievērošanu.

Politiķi pārrunājuši arī situācijas Afganistānā ietekmi uz ES valstīm, apzinoties iespējamo migrācijas plūsmas strauju palielināšanos. "Šajā kontekstā ES ciešāka sadarbība ar Centrālāzijas un citām reģiona valstīm ir īpaši svarīga," paudis Latvijas ārlietu ministrs.

LETA jau rakstīja, ka svētdien islāmistu grupējuma "Taliban" kaujinieki bez cīņām ienāca Afganistānas galvaspilsētā Kabulā. Kopš pagājušās nedēļas talibi pārņēmuši savā kontrolē lielāko daļu valsts teritorijas, sakaujot Afganistānas drošības spēkus, pārvelkot tos savā pusē vai liekot tiem bēgt, neraugoties pat uz zināmu ASV aviācijas atbalstu.

Neskaidrās drošības situācijas dēļ Afganistānu steigā pamet dažādu Rietumu valstu diplomāti un darbinieki.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu