Atklās vēža slimniecēm veltītu izstādi "Paštrokšņi"

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Paula Tisenkpofa
Paula Tisenkpofa Foto: Māris Ločmelis

Rīgā, Laubes namā (Baložu ielā 20a) no 24. septembra līdz 24. oktobrim būs skatāma izstāde "Paštrokšņi". Tās galvenā varone ir sieviete, kura ir piedzīvojusi vēzi. Izstādē saziedotie līdzekļi tiks novirzīti labdarības fondam "Rozā vilciens", palīdzot nodrošināt atbalstu sievietēm Latvijā ar krūts vēža diagnozi.

Izstādes nosaukums Paštrokšņi tapis, atsaucoties uz vācu rakstnieka Gintera Grasa tāda paša nosaukuma eseju krājumā "Par beidzamību". Izstādē

par trokšņiem tiek dēvētas ietekmes, kurām ik dienu ir pakļauti simtiem, tūkstošiem cilvēku.

Cilvēks bieži nespēj sadzirdēt savu īsto balsi, jo tā ir izšķīdusi trokšņos – klišejās, vecāku kontrolē, ikdienas varmācībā, jābūtībās, ietekmēs, pareizībās, bailēs no sociālās nāves. Izstādē balss, kura mums katram kaut kur ir, ir nosaukta par paštroksni.

Izstādes galvenā varone ir sieviete, kura ir piedzīvojusi vēzi. Runājot par vēzi, viņa saka: varbūt tā ir mana vienīgā iespēja izlauzties, atmosties, atdzimt.

Vēlmi izlauzties var tulkot kā mūsdienu cilvēka centienus racionalizēt visu, pat vēzi, bet varbūt tā tomēr ir iespēja atrast apkārtējo trokšņu jūrā savu paštroksni. Izstāde ir mēģinājums izstāstīt slimību ne tikai kā fizisku, bet arī kā garīgu notikumu. Garīgajam ietverot ne tikai labo un pacilājošo, bet arī visu to, kas apbēdina, šokē, izbiedē, samulsina.

Izstādes dalībnieku sastāvu veido izstādes iniciatore Paula Tisenkopfa, rakstniece Inga Gaile, fotogrāfs Māris Ločmelis, video mākslinieks Rolands Briedis, dizainere Tatjana Raičiņeca, kuratore Kristīne Liniņa.

Izstāde norisināsies Laubes namā (2. stāvā), Baložu ielā 20a. Ēkas pirmajā stāvā, kā arī izstādi pavadošajā programmā būs iespēja diskutēt par sievietes veselību Latvijā, sabiedrībā valdošo slimības stigmatizēšanu, kā arī iepazīties ar informāciju par krūts vēzi un profilaktiskajām pārbaudēm. Daļa no programmas tiks īstenota 2021. gada oktobrī, kad ik gadu Latvijā un pasaulē tiek atzīmēts Krūts veselības mēnesis. Pavadošajai programmai interesenti aicināti sekot līdzi vietnē pastroksni.lv, kā arī sociālajos tīklos Facebook un Instagram.

Paula Tisenkpofa
Paula Tisenkpofa Foto: Māris Ločmelis

Izstāde tiek īstenota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes un AS MADARA Cosmetics atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu