LVSADA iesniedz streika prasību (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
LVSADA valdes priekšsēdētājs Valdis Keris.
LVSADA valdes priekšsēdētājs Valdis Keris. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA), pieprasot algu palielinājumu veselības nozarē strādājošiem, iesniegusi streika prasību Veselības ministrijai, informē LVSADA. 

Organizācija norāda, ka, neraugoties uz atkārtotiem arodbiedrības aicinājumiem, "nav izdevies novērst ministrijas diskriminējošu attieksmi pret mazāk atalgotajiem veselības aprūpes nozares darbiniekiem".

LVSADA padome nolēma izvirzīt divas streika prasības. Organizācija prasa paaugstināt vidējo darba samaksu atbalsta personālam, kas nav ārstniecības personas, 2022., 2023. un 2024.gadā katru gadu par 5%. Savukārt otra prasība ir paaugstināt vidējo darba samaksu ārstniecības personām 2022., 2023. un 2024.gadā katru gadu visās kvalifikācijas grupās vienādi - par 10%.

Atbilstoši Darba strīdu likumam VM triju dienu laikā ir rakstveidā jāsniedz atbilde uz LVSADA iesniegtajām prasībām.

Jau ziņots, ka saskaņā ar LVSADA biedru aptauju vairums atbalsta pirmsstreika procedūru sākšanu. Neapmierinātībā ar medicīnas darbinieku jauno atalgojuma modeli LVSADA veica biedru aptauju par atbalstu pirmsstreika sarunām. LVSADA biedri esot sašutuši par veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) attieksmi pret mazāk atalgotajiem veselības aprūpes nozares darbiniekiem.

LVSADA valdes priekšsēdētāja Valda Kera vārdiem, arodbiedrībai nepieņemams ir fakts, ka jaunais mediķu atalgojuma modelis "paredz divos gados paaugstināt atalgojumus tikai vidējam un augstajam personālam, bet neparedz paaugstinājumu tehniskajam personālam un māsu palīgiem".

Kā skaidroja Keris, LVSADA mērķis nav streika rīkošana, proti, arodbiedrība drīzāk vēlētos "rast vienošanos ar VM par loģisku darba samaksas pieaugumu nozarē", taču, ja VM turpinās ignorēt arodbiedrības nostāju, LVSADA virzīsies streika virzienā.

Vaicāts, vai kādas citas mediķu organizācijas varētu pievienoties LVSADA streika gadījumā, Keris sacīja, ka "streiku var organizēt likumā noteiktajā kārtībā, tāpēc mums šī atbildība arī jāuzņemas, bet tas gan neliedz pārējām nozares organizācijām atbalstīt mūs". "Tas ir jautājums par to, vai viņi iesaistīties, vai turpinās atbalstīt ministrijas diskriminējošo attieksmi," uzskata arodbiedrības vadītājs.

Negatīvi viņš vērtē faktu, ka Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Māsu asociācija nav iebildusi pret to, ka atalgojuma modelī netiekot paredzēts celt atalgojumu tieši mazāk atalgotajam personālam. "Cik man zināms, oficiālu valdes lēmumu nav, bet organizāciju vadība ir paudusi šādu nostāju," piebilda Keris.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu