Talibi ielenkuši pretošanās kustību Pandžšīras ielejā (6)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Bruņoti afgāņi Pandžšīras provincē. 19.augusts, 2021
Bruņoti afgāņi Pandžšīras provincē. 19.augusts, 2021 Foto: Ahmad Sahel Arman/AFP/Scanpix

Afganistānas radikālo islāmistu kustība "Taliban" pirmdien pavēstījusi, ka tās kaujinieki ielenkuši pretošanās kustības spēkus, kas nocietinājušies Pandžšīras ielejā, vienlaikus norādot, ka nevēlas kaujas, bet sarunas.

Ar šo paziņojumu talibu nākuši klajā pēc ziņām par sadursmēm aizvadītajā naktī, talibiem sociālajos tīklos izplatot apgalvojumus, ka līdzās pretošanās kustības reģionam tiek pulcēti talibu kaujinieku spēki, savukārt Afganistānas viceprezidents Amrulla Salehs norādījis, ka pretošanās kustības spēki stabili notur pozīcijas.

Talibu kaujinieki "ir izvietoti līdzās Pandžšīrai", tviterī pavēstīja talibu pārstāvis sakariem ar presi Zabihulla Mudžahids, norādot, ka reģions ir ielenkts no trim pusēm.

"Islāma emirāts cenšas šo jautājumu atrisināt miermīlīgi," viņš piebilda.

Pretošanās kustības atbalstītāji sociālajos tīklos noraidījuši iepriekš izskanējušos apgalvojumus, ka kustības kaujinieki atspiesti atpakaļ, norādot, ka talibiem uzbrukts no slēpņiem un ka viņi sakauti.

Talibu pretinieku Nacionālā Pretošanās fronte, ko vada leģendārā mudžahidīnu komandiera Ahmedšaha Masuda dēls Ahmads Masuds, gatavojas "ilgam konfliktam", tomēr dotu priekšroku sarunām par "iekļaujošu" valdību, ziņu aģentūrai AFP nedēļas nogalē apliecināja frontes pārstāvis sakariem ar presi.

"Nosacījumi miera līgumam ar talibiem ir decentralizācija, sistēma, kas nodrošina sociālo taisnīgumu, vienlīdzību, tiesības un brīvību visiem," sacīja Ali Maisams Nazari.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrābuši teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Afganistānas līdzšinējais prezidents Ašrafs Gani valsti atstājis.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Talibu pārstāvji paziņojuši, ka uz līdzšinējās valdības ierēdņiem attieksies amnestija, jaunajā valsts valdībā varēs piedalīties sievietes un citu politisko spēku pārstāvji. "Taliban" līderi arī aizlieguši saviem kaujiniekiem nodarboties ar laupīšanu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu