Lielbritānija mudinās pagarināt termiņu evakuācijai no Kabulas (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: US MARINES / REUTERS / SCANPIX

Lielbritānija virtuālajā G7 samitā mudinās ASV pagarināt termiņu Rietumu pilsoņu un viņu afgāņu kolēģu evakuācijai no Kabulas, pirmdien pavēstīja Lielbritānijas bruņoto spēku ministrs Džeimss Hīpijs.

ASV prezidents Džo Baidens iepriekš teicis, ka evakuācija no Kabulas, ko veic īslaicīgi tur izvietotie ASV spēki, būtu jānoslēdz 31.augustā, tomēr pieļāvis, ka šis termiņš varētu tikt pagarināts.

Hīpijs un citas britu amatpersonas medijiem apliecināja, ka G7 samitā otrdien centīsies panākt termiņa atlikšanu, vienlaikus atzīstot, ka liels svars būs talibu nostājai, kas tagad "de facto" kontrolē teju visu Afganistānu.

"Skaudrā realitāte" ir tāda, ka evakuācija no Afganistānas pēc 31.augusta var tikt turpināta vienīgi tad, ja to vada ASV, sacīja Hīpijs.

"Tas, vai ASV ir iespējams pārliecināt palikt, ir lieta, kas rīt G7 sanāksmē jārisina premjerministram [Borisam Džonsonam]," telekanālam "Sky News" sacīja ministrs, izsakoties par termiņa pagarināšanu.

"Talibiem būs izvēle. Viņi var censties sadarboties ar starptautisko sabiedrību un parādīt, ka viņi vēlas būt daļa no starptautiskās sistēmas, vai arī viņi var pagriezties un pateikt, ka pagarināšana nav iespējama," norādīja ministrs.

Lielbritānija evakuācijas pasākumiem norīkojusi 1000 karavīru.

Londona kopš 13.augusta no Kabulas evakuējusi 5725 cilvēkus, arī vairāk nekā 3100 afgāņus un viņu ģimenes locekļus, liecina Aizsardzības ministrijas aplēses.

Sagaidāms, ka tuvāko 24 stundu laikā tiks veikti vēl deviņi reisi, sacīja Hīpijs.

Afgāņi, kas kvalificējas patvērumam, no valsts bēg arī pa zemes ceļiem un ierodas vēstniecībās kaimiņvalstīs, arī Pakistānā, ministrs sacīja raidsabiedrībai "Times Radio".

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrābuši teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Afganistānas līdzšinējais prezidents Ašrafs Gani valsti atstājis.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Talibu pārstāvji paziņojuši, ka uz līdzšinējās valdības ierēdņiem attieksies amnestija, jaunajā valsts valdībā varēs piedalīties sievietes un citu politisko spēku pārstāvji. "Taliban" līderi arī aizlieguši saviem kaujiniekiem nodarboties ar laupīšanu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu