Šodien lems par vakcinācijas brīvprātības referenduma rosināšanu (29)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Paula Čurkste/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien plkst.11 lems par opozīcijas politiķa Alda Gobzema partijas "Likums un kārtība" (LK) rosinājumu sākt parakstu vākšanu referendumam par vakcinācijas brīvprātības noteikšanu Satversmē,  informēja CVK pārstāve Laura Zaharova.

Pēc CVK lūguma atzinumi par likumprojektu ir saņemti no Saeimas Juridiskā biroja, Veselības ministrijas (VM), Tieslietu ministrijas (TM) un tiesībsarga.

Tiesībsarga ieskatā, grozījumu projekts nav uzskatāms par pilnībā izstrādātu gan pēc formas, gan tā satura, līdz ar to tas neatbilst Satversmes nosacījumam iesniegt pilnīgi izstrādātu grozījumu projektu. Arī TM secinājusi, ka piedāvātie grozījumi nav pilnīgi izstrādāti pēc satura un neiekļaujas Latvijas tiesību sistēmā.

VM savā atzinumā norādījusi, ka neatbalsta virzītos grozījumus. Savukārt Saeimas Juridiskais birojs nav tajos atradis tādus trūkumus, kas liegtu tos atzīt par pilnībā izstrādātu likumprojektu, kā to prasa Satversme. Visas četras institūcijas savos atzinumos ir plašāk izklāstījušas savus argumentus un secinājumus.

Kā ziņots, LK rosina Satversmes 111.pantā noteikt, ka piespiedu vakcinācija un ierobežojumu noteikšana nevakcinētajiem ir aizliegta.

Gobzems uzskata, ka parakstu vākšana par šādiem grozījumiem Satversmē būtu pats ātrākais un juridiski efektīvākais veids, kā apturēt piespiedu vakcināciju - "ātrāk par tiesāšanos vai "Manabalss.lv" iniciatīvu". Video, kas publicēts deputāta "Facebook" kontā, Gobzems norādīja, ka jāsavāc apmēram 155 000 parakstu, lai ierosinātu referendumu pret "piespiedu vakcināciju".

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets ir atbalstījis un virzījis izskatīšanai Saeimā likuma grozījumu projektu, kas paredz, ka darba devējam būs tiesības atbrīvot no amata darbinieku, kurš nebūs ieguvis Covid-19 sertifikātu. Tāpat paredzēts, ka vakcinēšanās vai pārslimošana būs obligāta klātienes darbiniekiem ārstniecības, sociālās aprūpes, izglītības un citās iestādēs.

Par MK piedāvātajiem grozījumiem vēl būs jālemj Saeimai.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu