Grobiņā uzstādīts "Elektronisko sakaru" radiomonitoringa antenu tornis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunais "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" sakaru tornis Ērgļu ielā.
Jaunais "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" sakaru tornis Ērgļu ielā. Foto: Edijs Pālens/LETA

VAS "Elektroniskie sakari" šonedēļ atklājusi radiomonitoringa antenu torni Grobiņā, pavēstīja uzņēmuma pārstāve Inese Janova.

Viņa informēja, ka jaunuzceltais tornis ir desmitais "Elektronisko sakaru" fiksētais radiofrekvenču spektra monitoringa punkts Latvijā, kas ir stratēģiski nozīmīgs objekts spektra izmantošanas uzraudzības nodrošināšanā.

Torņa augstums ir 33 metri, un tajā uzstādītās uztverošās monitoringa antenas paredzētas signālu analīzei frekvenču joslā no 30 megaherciem līdz trim gigaherciem. Šajā frekvenču diapazonā Latvijā, līdzās apraides, gaisa, jūras un dzelzceļa satiksmes un citām sakaru sistēmām, darbojas arī mobilie sakaru tīkli.

Janova norādīja, ka "Elektronisko sakaru" fiksētās radiomonitoringa antenas ir stratēģiski svarīgs objekts, un tās uzstādītas vairākās vietās Latvijas teritorijā, lai nodrošinātu radiosakaru tehnoloģiju attīstībai pielāgotu un labvēlīgu vidi un tās uzraudzību. Monitoringa punkti šobrīd atrodas Rīgā, Valmierā, Rēzeknē, Daugavpilī, Ventspilī un Grobiņas pagastā.

Viņa skaidroja, ka šādas radiomonitoringa antenu sistēmas nodrošina radiosakaru iekārtu elektromagnētisko saderību jeb darbu bez savstarpējiem radiotraucējumiem.

Tikmēr "Elektronisko sakaru" valdes priekšsēdētājs Jānis Bārda atzīmēja, ka uzņēmums radiomonitoringa infrastruktūru attīsta, domājot par to, lai tā būtu noderīga elektronisko sakaru komersantiem un visiem radiosakaru lietotājiem.

"Sevišķi svarīgi šobrīd ir attīstīt savu sakaru infrastruktūru reģionos, jo "pilsētas pamazām pārceļas uz laukiem", aizvien vairāk tiek izmantoti bezvadu sakaru risinājumi un attiecīgi pieaug pieprasījums pēc radiofrekvenču spektra un mūsu uzdevums ir spēt nodrošināt visu radiosakaru sistēmu savstarpēju darbību bez traucējumiem," pauda Bārda.

Torņa izmaksas bez radiomonitoringa antenām, kas tajā pašreiz ir uzstādītas, veido 130 250 eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), savukārt kopā ar antenām izmaksas ir 257 891 eiro ar PVN.

Tuvāko trīs gadu laikā "Elektronisko sakaru" attīstības stratēģija neparedz jauna torņa būvniecību. Uzņēmuma radiofrekvenču uzraudzības funkciju pagaidām nodrošina esošā infrastruktūra.

"Elektroniskie sakari" nodrošina radiofrekvenču spektra un numerācijas pārvaldību. Kompānija "Elektroniskie sakari" reģistrēta 1991.gada augustā, un tās pamatkapitāls ir 8,996 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu