"Biju nolemta nāvei." Afgāņu popzvaigzne par bēgšanu pēc "Taliban" uzvaras (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Arjana Sajīda
Arjana Sajīda Foto: @ARYANASAYEEDOFFICIAL/REUTERS/Scanpix

Afgāņu popzvaigzne Arjana Sajīda, kurai kopā ar līgavaini izdevās pamest valsti pēc "Taliban" uzvaras, medijos un sociālajos tīklos atklāti stāsta par piedzīvoto.

"Es jutos tā, ka šeit esmu nolemta nāvei. Burtiski," 36 gadus vecā dziedātāja stāstīja raidījumam "Access Hollywood". "Es biju zaudējusi cerības. Tas ir brīnums, ka tikām ārā."

Kad talibi 90.gados valdīja Afganistānā, sievietēm bija liegtas izglītības un darba iespējas. Tāda popzvaigznes karjera, kāda ir Sajīdai, talibu režīmā nebūtu iespējama, un arī viņas aktīvisms sieviešu tiesību jautājumos netiktu paciests.

Foto: SHERZAAD ENTERTAINMENT/REUTERS/Scanpix

Pirms bēgšanas Sajīda savu dzīvi vadīja Turcijā, Lielbritānijā un Afganistānā. Viņai ir Lielbritānijas pilsonība. Nesen viņa atgriezās Kabulā, lai sāktu apģērbu biznesu. Taču 14.augustā viņa esot saņēmusi zvanu ar informāciju, ka "Taliban" tuvojas Afganistānas galvaspilsētai. Bija pagājuši vairāki mēneši, kopš ASV sāka savu spēku izvešanu no Afganistānas.

Sajīda un viņas līgavainis Hasibs Sajeds nopirka biļetes uz reisu nākamajā dienā - 15.augustā. Todien Kabula nonāca talibu kontrolē, un plānotais lidojums nenotika. Lidostā cilvēki bija panikā, skanēja šāvienu trokšņi, intervijā aģentūrai "Reuters" stāsta Sajīda.

Baidoties, ka "Taliban" viņus atpazīs, starptautiski slavenā dziedātāja un viņas dzīvesbiedrs paslēpās pie radiniekiem Kabulā. Nākamajā dienā Sajīda atgriezās lidostā, valkājot musulmaniešu tērpu, kas skatienam atklāja tikai viņas acis. Līdzi viņai bija vīriešu dzimuma pavadonis - jaunāks brālēns. Nekādas mantas viņa līdzi nepaņēma.

Foto: SHERZAAD ENTERTAINMENT/REUTERS/Scanpix

"Mēs tikām garām pieciem "Taliban" posteņiem. Vienā no tiem mūsu mašīnu apstādināja," stāsta Sajīda. "Tikko kā ieraudzīja mani un jauno zēnu, viņš teica - brauciet."

Sajīda pirmā nonāca Kabulas lidostā, kur kārtību uztur ASV karavīri. Vēlāk tur ieradās arī Sajeds, kurš ir Kanādas pilsonis. Viņš stāsta, ka kāds afgānis viņu lidostā esot atpazinis un vērsies pie ASV amatpersonas ar lūgumu: "Tas ir Afganistānā ļoti slavenas dziedātājas līgavainis, un jums viņš jāielaiž. Ja noķers, tad viņu nogalinās."

17.augustā pāris ASV militārajā lidmašīnā pameta Afganistānu. Vispirms viņi nolaidās Kataras galvaspilsētā Dohā, bet 19.augustā sasniedza ASV. Sajīda un Sajeds plāno turpināt ceļu uz Turciju.

"Man paveicās, ka tiku laukā no Afganistānas. Bet kā ar pārējiem cilvēkiem, kuri tur palika?" jautā Sajīda. 

"Taliban" paziņojumi nevieš skaidrību par to, kādas turpmāk būs afgāņu sieviešu iespējas izglītoties, strādāt un izvēlēties, kā ģērbties. Pēdējo nedēļu laikā daudzas  sievietes bijušas spiestas pārtraukt strādāt.

"Pēdējo 20 gadu laikā tik daudzas meitenes un sievietes gāja skolā, izglītojās. Daudzas no viņām kļuva par skolotājām, ārstēm... Tik daudz sasniegumu. Kā gan tam tik pēkšņi un vienkārši var pienākt gals?" viņa sacīja.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu