Covid-19 rada daudzkārt lielāku asins recekļu risku nekā vakcīnas, liecina pētījums (36)

TVNET/Politico
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: REHAN KHAN/EPA

Saslimstot ar Covid-19, trombu risks ir daudzas reizes lielāks nekā pēc vakcinēšanās, secināts piektdien akadēmiskajā žurnālā "The British Medical Journal" publicētā pētījumā.

Pētījumā tika analizēti dati par gandrīz 30 miljoniem cilvēku Apvienotajā Karalistē, kuri bija saņēmuši vai nu "AstraZeneca", vai arī "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu.

Pētījumā tika atklāts, ka "AstraZeneca" vakcīna saistīta ar nedaudz paaugstinātu trombocitopēnijas (zema trombocītu skaita) un asins recekļu vēnās veidošanās risku. Savukārt "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas gadījumā ir nedaudz paaugstināts išēmiskā insulta vai asins recekļu artērijās risks.

Tomēr, inficējoties ar jauno koronavīrusu, šie riski ir daudzkārt augstāki.

Kā norādījis Edinburgas Universitātes profesors Azizs Šeihs, trombocitopēnijas risks inficēšanās gadījumā ir gandrīz deviņas reizes augstāks nekā astoņas līdz 28 dienas pēc vakcinēšanās ar "AstraZeneca" vakcīnu.

Išēmiskā insulta risks inficēšanās gadījumā ir teju 12 reizes augstāks nekā pēc vakcinēšanās ar "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu.

Tas ir līdz šim apjomīgākais pētījums par trombu risku inficējoties un pēc vakcinācijas, turklāt tajā pētītas divas vakcīnas. 

Akadēmiskajā žurnālā "New England Journal of Medicine" nesen publicēts uz Izraēlā ievāktiem datiem balstīts pētījums. Tajā konstatēts, ka, lai arī "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas gadījumā pastāv paaugstināts miokardīta risks, inficēšanās gadījumā tas ir vēl lielāks.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu