"Brexit" sarunvedējs Barnjē kandidēs uz Francijas prezidenta amatu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Mišels Barnjē
Mišels Barnjē Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais Eiropas Savienības (ES) "Brexit" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē ceturtdien pieteicis savu kandidatūru nākamgad gaidāmajās Francijas prezidenta vēlēšanās. Viņa kampaņas galvenais sauklis būs imigrācijas ierobežošana.

"Šajos drūmajos laikos esmu pieņēmis lēmumu un apņēmies kandidēt (..) un kļūt par prezidentu tādai Francijai, kas radusi iekšēju izlīgumu, ciena francūžus un piespiež cienīt Franciju," 'televīzijas kanāla TF1 vakara ziņu raidījumā demonstrētajā intervijā izteicās Barnjē.

Pievienojoties jau tā arvien pārblīvētākajām labējo kandidātu rindām, Barnjē savu kandidēšanu pamatoja ar ilggadējo politisko pieredzi, kas cita starpā gūta "nepieredzētajās" sarunās par Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Politiķis uzsvēra, ka šajās smagajās sarunās viņam nācies sadarboties "ar valstu un valdību galvām, lai saglabātu visu Eiropas valstu vienotību".

Uz jautājumu, kāpēc viņš ir gatavs mest izaicinājumu pašreizējam prezidentam Emanuelam Makronam, ar kuru cieši sadarbojās "Brexit" sarunu laikā, Barnjē atbildēja, ka vēloties "mainīt valsti".

Cenšoties uzsvērt savu labējo nostāju pretstatā Makrona centrismam, viņš norādīja, ka nepieciešams "atjaunot valsts autoritāti" un "ierobežot un kontrolēt imigrāciju".

Barnjē atkārtoti izteica ideju par imigrācijas moratoriju.

Pirms 2016.gadā viņš kļuva par "Brexit" sarunu delegācijas vadītāju, Barnjē laikā no 2010. līdz 2014.gadam ieņēma ES iekšējā tirgus komisāra amatu.

Taču 70 gadus vecais Barnjē ir arī Francijas politikas veterāns, un starp dažādajiem amatiem, ko viņš ieņēmis savas karjeras laikā, ir arī ārlietu ministra postenis.

Barnjē ir labēji centriskās Republikāņu partijas biedrs, un šobrīd ir visietekmīgākais no četriem iespējamajiem pretendentiem, kas pieteikuši savu vēlmi startēt vēlēšanās no republikāņu rindām.

Gadījumā, ja viņu vidū neizvirzīsies neapstrīdams līderis, partija gada nogalē varētu organizēt priekšvēlēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu