Pret Kabulas lidostu izšautas vairākas raķetes (5)

Papildināts
TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: STRINGER/EPA/Scanpix

Pret Afganistānas galvaspilsētas Kabulas lidostu pirmdien izšautas vairākas raķetes, ziņo aculiecinieki un citi avoti. Savukārt ASV dronu triecienā neitralizēts spēkrats, kurā atradās "Islāma valsts" kaujinieks, kurš plānoja uzbrukumu lidostai.

Kāda amatpersona, kas strādāja Afganistānas valdībā, ko talibi gāza pirms divām nedēļām, sacīja, ka raķetes izšautas no transporta līdzekļa Kabulas ziemeļos.

Iedarbojās lidostas pretgaisa aizsardzības sistēma, kam, domājams, izdevies pārtvert vismaz vienu raķeti.

Kabulas ziemeļos, kur atrodas lidosta, virs ēkām bija redzami dūmi.

Kāda ASV amatpersona ziņu aģentūrai "Reuters" atklāja, ka pret Kabula lidostu izšautas vismaz piecas raķetes.

Atbildību par pirmdien notikušo raķešu uzbrukumu Kabulas lidostai uzņēmies teroristiskais grupējums "Islāma valsts".

"Ar visuvarenā Allāha žēlastību kalifāta kareivji izšāva uz Kabulas lidostu sešas [reaktīvā mīnmetēja] "Katjuša" raķetes," ar islāma ekstrēmistiem saistītā "Telegram" kanālā paziņojis grupējums.

Pagaidām nav ziņu, ka kāds cilvēks būtu gājis bojā šajā raķešu uzbrukumā.

ASV pirms tam paziņojušas, ka ar droniem izjaukušas potenciāli nāvējošu uzbrukumu Kabulas lidostai, vēsta raidorganizācija BBC. Tika neitralizēts braucamrīks, kurā atradās vismaz viens cilvēks, kurš saistīts ar "Islāma valsts" atzaru Afganistānā, apstiprināja ASV militārās amatpersonas.

Dronu triecienā dzīvojamajā rajonā nogalināti deviņi vienas ģimenes locekļi, tai skaitā seši bērni, mirušo radinieks pastāstīja žurnālistam, kas sadarbojas ar raidorganizāciju CNN.

Tā bija "parasta ģimene", viņš norāda. "Mēs neesam "Islāma valsts" kaujinieki, un tā bija ģimenes māja, kurā mani brāļi dzīvoja ar savām ģimenēm," stāsta ģimenes loceklis.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Pagājušajā nedēļā, teroristam pašnāvniekam uzspridzinoties pie Kabulas lidostas, tika nogalināti vairāk nekā 100 cilvēki, arī 13 ASV karavīri. Par uzbrukumu uzņēmās atbildību "Islāma valsts" vietējais atzars "Islāma valsts Horasānā".

ASV plāno otrdien izvest savus pēdējos karavīrus no Afganistānas, noslēdzot vērienīgu evakuācijas operāciju, kurā kopš talibu nākšanas pie varas Kabulā kopumā izdevies ar lidmašīnām izvest vairāk nekā 114 000 cilvēku.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu