Vētra "Ida" sasniedz Luiziānu; pirmais bojāgājušais

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MARK FELIX / AFP / SCANPIX

Viesuļvētra "Ida" svētdien, virzoties no Meksikas līča puses, sasniegusi ASV Luiziānas štata krastu kā ceturtās kategorijas orkāns, laupot dzīvību vienam cilvēkam un atstājot bez elektroapgādes gandrīz miljonu mājsaimniecību.

Vētras dēļ visa Ņūorleāna svētdien palika bez elektrības, un Batonrūžas tuvumā, kokam uzgāžoties mājai, gāja bojā viens cilvēks.

Ņūorleānā, kur dzīvo aptuveni 400 000 cilvēku, pagaidām elektrību ražo tikai rezerves ģeneratori.

Kompānija "Entergy" ziņo, ka vētra bojājusi visas astoņas līnijas, ka apgādā pilsētu ar elektroenerģiju.

Vēja ātrums brāzmās sasniedza 240 kilometrus stundā (67 metrus sekundē), bet, pēc Luiziānas sasniegšanas, "Ida" pakāpeniski zaudē spēku. Pašreiz tā uzskatāma par otrās kategorijas orkānu, brāzmām sasniedzot ātrumu 175 kilometrus stundā (48 metrus sekundē).

Nacionālais Viesuļvētru centrs (NHC) iepriekš brīdināja, ka tik spēcīga viesuļvētra var izraisīt katastrofālus postījumus, paisuma uzplūdus, spēcīgas lietavas un plūdus.

Luiziānā bez elektroapgādes palikušas aptuveni 996 000 mājsaimniecību, bet kaimiņu štatā Misisipi vēl aptuveni 36 000.

ASV prezidents Džo Baidens brīdinājis, ka var paiet vairākas nedēļas līdz izdosies pilnībā atjaunot elektroapgādi.

"Ida" virs Luiziānas nonākusi tieši 16 gadus pēc tam, kad štatu sasniedza postošā viesuļvētra "Katrīna".

Viesuļvētrā "Katrīna" dzīvību zaudēja vairāk nekā 1800 cilvēku, tika nodarīti katastrofāli postījumi, Ņūorleānā un tās apkārtnē izraisījās plaši plūdi.

Kopš tā laika reģionā aizsardzībā pret plūdiem investēti vairāki miljardi dolāru. Luiziānas gubernators Džons Bels Edvardss sacīja, ka "Ida" ir nopietnākais pārbaudījums Ņūorleānas vētru un plūdu aizsardzības sistēmai, bet norādīja, ka ir optimistiski noskaņots un uzskata, ka sistēma darbosies efektīvi.

Gubernators sacīja, ka vairāk ir nobažījies par apgabaliem uz dienvidrietumiem no Ņūorleānas, jo tur nav tik labas aizsardzības pret plūdiem.

Fotogrāfijās un video no Luiziānas redzami plaši plūdi un viesuļvētras nodarītie postījumi, bet vietējie mediji ziņo, ka izpostītas mājas, pārplūdušas ielas un nolauzti koki.

Galiano spēcīgais vējš norāvis daļu no slimnīcas jumta, bet neviens cilvēks nav cietis.

Meteorologi prognozē, ka "Ida" turpinās zaudēt spēku, vētras centram virzoties uz Batonrūžu, bet joprojām, visticamāk, būs vismaz pirmās kategorijas orkāns.

Vairākos reģionos noteiktas komandantstundas, lai panāktu, ka cilvēki, kas nav evakuējušies, paliek mājās un nedodas laukā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu