Naida runa internetā – kāpēc par to jāziņo?

Kristīne Garina
, LGBT un viņu draugu apvienības MOZAĪKA Valdes priekšsēdētāja
CopyLinkedIn Draugiem X
Dators. Ilustratīvs attēls.
Dators. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Nu jau krietni ilgāk par gadu mūsu dzīve arvien vairāk noritējusi virtuālajā vidē – internets visu šo laiku ir palīdzējis mums saglabāt saikni ar ārējo pasauli, kad fiziski bija jāpaliek mājās. Tātad drošība internetā arī kļuvusi vēl svarīgāka.

Mazāk aizsargātajām un vieglāk ievainojamajām sabiedrības grupām droša interneta vide nozīmē iespēju mācīties, strādāt, tikties ar draugiem un piekļūt savam atbalsta tīklam. Vairākums sabiedrības uztver šīs lietas kā pašas par sevi saprotamas. Tāpat kā verbāli uzbrukumi uz ielas visbiežāk netiek mērķēti visiem, arī naida runa internetā izvēlas uzbrukuma mērķus, kuriem potenciāli varētu būt mazāk iespēju sevi aizstāvēt – tostarp LGBT+ jauniešus, transpersonas un cilvēkus ar atšķirīgām no vairākuma dzimuma identitātes izpausmēm, varavīksnes ģimenes ar bērniem. Daudzi starptautiski pētījumi norāda, ka Covid-19 globālās pandēmijas laikā naids pret mazaizsargātajām grupām internetā ir krietni pieaudzis visā pasaulē. Taču droša, no naida runas brīva interneta vide ir visu mūsu interesēs, tāpat kā visu mūsu interesēs ir tīras un drošas ielas reālajā dzīvē. Un visi var dot savu artavu, ziņojot par naida runu, tāpat kā mēs visi ziņotu par fiziskiem apdraudējumiem mums apkārt, pat ja tie nav vērsti tieši pret mums. Ja mēs to nedarām un vienkārši paejam garām, mēs pieļaujam, ka šāda rīcība kļūst par normu.

Vai naida runa ir vienkārši lamāšanās internetā?

Nē. Naida runa nav tikai kāda indivīda pausta nepatika pret kādu citu. Tā nav tikai lamāšanās vai indīgs komentārs sociālajos tīklos. Naida runa ir apzināta vēršanās pret cilvēka identitātes sastāvdaļu. Paužot naidu pret kādu cilvēku viņa seksuālās orientācijas vai dzimuma identitātes dēļ, šis naids tiek vērsts pret visu šo cilvēku kopienu. Naida runa nav vērsta tikai pret to cilvēku, kam tā tiek veltīta, – tās mērķis ir sēt bailes un nedrošību visā kopienā. Tāpēc naida runa nav tikai nepatīkams fons virtuālajā dzīvē. Tā rada atmosfēru, kurā naids tiek normalizēts, un neviens no šīs kopienas pārstāvjiem vairs nevar justies droši. Naida runa internetā atskan simtkārtīgi katru reizi, kad to izlasa kāds, kura identitāte atbilst nīdēja mērķim. Ja šī rīcība paliek nesodīta, pieaug agresivitāte internetā, agresivitāte sabiedrībā un rodas visatļautības sajūta vērsties pret kādu cilvēku grupu ne tikai ar vārdiem, bet arī ar darbiem.

Ja kāda rīcība ir sodāma reālajā dzīvē, tā nevar palikt nesodīta arī virtuālajā telpā. Mēs nepieļautu, kā kāds mētājas ar akmeņiem lielveikalā vai sabiedriskajā transportā. Kāpēc pieļaujam to internetā?

Ko darīt?

Jo tuvāk virzāmies mērķim izskaust naida runu un naida izpausmes no LGBT+ cilvēku ikdienas interneta vidē, jo skaudrāk jūtam pretestību, kas tiek slēpta aiz absolūtas vārda brīvības aizsega. Vārda brīvība beidzas tur, kur kādai cilvēku grupai tiek liegta cilvēka cieņa un tiek apzināti veidota cilvēka vērtības hierarhija, kas apdraud šo cilvēku grupu gan virtuālajā pasaulē, gan reālajā dzīvē. Katru gadu, LGBT un viņu draugu apvienībai Mozaīka sadarbojoties ar sociālo tīklu administrāciju, no tiešsaistes pazūd simtiem naidpilnu komentāru, kas ne tikai veido naida un neiecietības pilnu atmosfēru, kurā LGBT+ cilvēkiem jādzīvo katru dienu, bet arī kultivē spēcīgu nesodāmības un visatļautības sajūtu tajos, kuri vēlas izstumt kādu cilvēku grupu no publiskās telpas. Taču nav iespējams atbrīvot interneta vidi no naida runas bez plašākas sabiedrības iesaistīšanās.

Sociālo tīklu administrācijai ir labi izstrādāta kārtība un process, kā rīkoties, kad viņu sociālajā tīklā ir pamanīta naida runa. Taču, lai šo procesu iedarbinātu, sociālo tīklu administrācijai ir jāuzzina par konkrētu naida runas gadījumu. Protams, tiek veikts gan preventīvs darbs, gan naida runas monitorings, izmantojot atslēgas vārdus, kas naida runas gadījumos visbiežāk tiek izmantoti. Bet ar to nepietiek. Arī šiem filtriem izkrīt cauri un nonāk tiešsaistē desmiti un simti naida runas gadījumu, kas saindē vidi, kurā mēs visi mītam.

Kad sociālajos tīklos redzat naida runu vai kaut ko, kas, jūsuprāt, ir naidā pret kādu sabiedrības grupu balstīts uzbrukums, droši ziņojiet konkrētā sociālā tīkla administrācijai, izmantojot jau iebūvētu ziņošanas funkciju, kas ir pieejama visos sociālajos tīklos. Tas nenozīmē, ka komentārs tiks automātiski izdzēsts no interneta, – tas nozīmē tikai un vienīgi to, ka norādāt uz iespējamu naida runu, un sociālo tīklu eksperti rūpīgi izvērtēs šo komentāru un pieņems lēmumu, vai tas atbilst viņu platformas lietošanas noteikumiem vai ne. Šī ir pavisam vienkārša darbība, kas aizņems vien pāris sekundes, kas palīdzēs uzlabot interneta vidi mums visiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu