ELT par likumīgiem atzīst iepriekš arestētus Igaunijas uzņēmuma naudas līdzekļus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Ekonomisko lietu tiesa (ELT) lēmusi par likumīgiem atzīt kāda Igaunijā reģistrēta uzņēmuma naudas līdzekļus 179 900 eiro apmērā, kuri 2019.gadā tika atzīti par noziedzīgi iegūtiem un arestēti.

Advokātu birojs "Fort" pavēstīja, ka lieta ierosināta pēc procesa virzītāja lēmuma attiecībā uz Igaunijas uzņēmuma finanšu līdzekļiem, kas tika ieskaitīti kontā bankā AS "BlueOrange Bank" 2019.gadā un nepilnu mēnesi vēlāk arestēti. Procesa virzītājs ar lēmumu bija izteicis pieņēmumu, ka bankas kontā ieskaitītie naudas līdzekļi ir ar noziedzīgu izcelsmi, jo arestētās mantas īpašnieks esot čaulas uzņēmums, kas neveicot reālu saimniecisko darbību, bet starptautiskā darījuma pamatošanai iesniegtie darījuma dokumenti esot fiktīvi.

Pretēji procesa virzītāja un prokuratūras pozīcijai ELT ar 27.augusta lēmumu neatzina arestēto mantu par noziedzīgi iegūtu un izbeidza procesu par noziedzīgi iegūtu mantu. Igaunijas uzņēmuma sniegtie paskaidrojumi un pierādījumi tiesai radīja objektīvas šaubas par procesa virzītāja apgalvojumu, ka uzņēmums esot bijis čaulas veidojums. ELT atzina, ka ir gūta pārliecība par veidu, kā tika īstenota saimnieciskā darbība un kāpēc tā tika saistīta ar Igauniju. Tāpat tiesa, atsaucoties uz mantas īpašnieka iesniegtajiem pierādījumiem, noraidīja šaubas par darījuma pamatošanai iesniegto darījuma dokumentu fiktīvo raksturu.

ELT norādīja vairākus apsvērumus attiecībā uz pierādīšanas īpatnībām procesos par noziedzīgi iegūtu mantu.

Tiesas ieskatā, lai arī procesā par noziedzīgi iegūtu mantu Kriminālprocesa likums paredz samazinātu pierādīšanas standartu "iespējamības pārsvars", tas attiecas vienīgi uz mantas, kuru procesa virzītājs uzskata par noziedzīgi iegūtu, izcelsmes pierādīšanu. Turklāt šis pazeminātais pierādīšanas standarts attiecas tikai uz mantas noziedzīgo izcelsmi, nevis uz noziedzīgā nodarījuma sastāvu veidojošajām darbībām. Uz darbībām, kas veido noziedzīgu nodarījumu, ir piemērojams vispārējais pierādīšanas standarts "ārpus saprātīgām šaubām".

ELT atzina, ka

procesa virzītājam un prokuroram ir jānorāda, kuram Krimināllikumā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāvam atbilst citā valstī izdarītais nodarījums, un jāsniedz pierādījumi, kas ārpus saprātīgām šaubām ļauj izdarīt secinājumu par attiecīgā nodarījuma izdarīšanu.

Saistībā ar grozījumiem normatīvajos aktos, kas attiecas uz noziedzīgi iegūtas mantas legalizācijas ierobežojumu pastiprināšanu, tiesa īpašu uzmanību pievērsa tiesību normu piemērošanas laika jautājumam. Tiesa atzina, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu novēršanas likuma normu jaunā redakcija nav piemērojama, bet ir jāpiemēro tās likuma normu redakcijas, kuras bija spēkā laika periodā, kurā tika veiktas vērtējamās darbības.

ELT lēmumu desmit dienu laikā var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu