Neapstiprinās vakcinācijas saistība ar jaunas sievietes nāvi (45)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ir pabeigta 30 gadus vecās skolotājas nāves izvērtēšana, kas iestājās 40 dienas pēc tam, kad jaunā sieviete bija pabeigusi vakcināciju pret Covid-19. Šis gadījums pievērsa plašu sabiedrības uzmanību sociālajos tīklos, kad ierakstu par jaunās sievietes, trīs bērnu mātes nāvi publicēja viņas māsa, pirmdienas vakarā ziņo LTV “Panorāma”.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Par skolotājas oficiālo nāves cēloni ir noteikta plaušu tromboze. Sieviete bija vakcinējusies pret Covid-19 un gatavojās atgriezties darbā skolā.

Pēc vairāk nekā mēnesi ilgas izmeklēšanas Zāļu valsts aģentūra šodien informēja, ka veiktajā izvērtēšanā nav konstatēti pamatoti pierādījumi par vakcinācijas tiešu cēlonisku saistību ar pēkšņo nāvi. Aģentūras un vairāku ārstu-speciālistu ieskatā pēkšņā nāve ticami saistāma ar citu medikamentu, ko sieviete lietojusi regulāri.

ZVA Zāļu reģistrācijas eksperte Zane Neikena LTV raidījumam “Panorāma” norāda, ka pacientes lietotajam medikamentam ir labi zināmas blaknes – venozā trombembolija un plaušu embolija. Visi simptomi un arī attīstība liecina par to, ka šī reakcija varētu būt saistīta ar šī medikamenta lietošanu. Ja nebūtu citu ticamu, alternatīvu iemeslu, tad varētu tālāk domāt par iespējamu saistību [ar vakcīnu], bet šajā gadījumā ir pierādījumi par cita medikamenta iedarbību.

Līdz ar to līdz šim Latvijā nav apstiprināta neviena nāves gadījuma ticama cēloņsaistība ar vakcīnu pret Covid-19. Valsts Zāļu aģentūra uzsver, ka, lai arī publiski izskan, ka cilvēki, par kuru nāvi ziņots, ir bijuši pilnīgi veseli, padziļināti vērtējot gadījumus un ievācot papildu datus, šī informācija bieži neapstiprinās.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu