Pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atklās Kārļa Bogustova funkcionālos stikla skeitborda objektus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Pirmdien, 2021. gada 6. septembrī, plkst. 15.00 Jaņa Rozentāla laukumā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atklās mākslinieka Kārļa Bogustova funkcionālos stikla skeitborda objektus, informēja muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Atklāšanas pasākumu ievadīs Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktores Māras Lāces un Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa runas, kurām sekos skeitbordistu paraugdemonstrējumi. To ietvaros notiks arī sacensības, kuru noslēgumā apbalvos labākos manevru izpildītājus.

Skeitbordistiem pilsētā ir personalizētās kartes, ar kurām viņi dalās savā starpā. Viņu iecienītākās vietas ir pilsētas veidotāju rokās – tās var nojaukt, mainīt tajās nianses, kuras cilvēks ārpus skeitborda kopienas loka nemaz nemanīs. Laimīgi ir tie brīži, kad pilsētas attīstības rezultātā nejauši atklājas kas jauns – kāda jauna ietve, marga, apmale, kas atbilst visiem kritērijiem, lai būtu lietojama laba laika pavadīšanai ar skrituļdēli. Šāda vieta ir Latvijas Nacionālā mākslas muzeja laukums, kurš var lepoties ar vienu no labākajiem segumiem pilsētā. Jau kopš muzeja atklāšanas brīža pēc apjomīgā rekonstrukcijas un restaurācijas projekta 2016. gadā tā laukums piesaistījis aizvien vairāk skeitbordistu, kas kļuvuši par neatņemamu Latvijas Nacionālā mākslas muzeja fona daļu.

Foto: Publicitātes foto

Domājot par laukuma saglabāšanu ilgtermiņā, vienlaikus ļaujot skeitborda kopienai atklāt tā sniegtās iespējas, stikla mākslinieks Kārlis Bogustovs sadarbībā ar skeitbordistu Madaru Apsi un Latvijas Nacionālo mākslas muzeju dāvina Rīgas pilsētai funkcionālus stikla skeitborda objektus, kas tiks novietoti J. Rozentāla laukumā. Šis mākslas darbs ir veltījums skeitborda kultūrai un vēsturei. Tā iecere ir aicināt sabiedrību paraudzīties uz skeitbordu kā uz nopietnu sporta veidu, kas prasa atlētisko sagatavotību, kā arī rosināt pieņemt mūsdienīgu, visaptverošu pilsētvides modeli, kurā ir svarīga izpratne par dažādām pilsētas subkultūrām.

Foto: Artūrs Pavlovs

Kārlis Bogustovs – aktīvs subkultūras dalībnieks kopš 2003. gada. Tiecoties pēc profesionāla līmeņa sasniegšanas, kļuvis par vienu no sava laika vadošajiem Baltijas skeitbordistiem. Iedvesmojoties no pasaules līmeņa mākslas un dokumentālajām filmām par skeitbordu pilsētvidē, iestājies Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas tēlniecības nodaļā ar mērķi nākotnē piedalīties pilsētvides veidošanā ar objektiem, kuri ļautu izpausties ar skrituļdēli.

Latvijas Mākslas akadēmijas studiju gados un absolvēšanas darbos ir izkopis savu oriģināltehniku, kurā, izmantojot pārstrādātus stikla materiālus, veido vides objektus, paredzētus skeitborda manevriem. Šī tehnika ir atpazīta nozīmīgos starptautiskos stikla mākslas notikumos Dānijā, Lielbritānijā, Čehijā, Zviedrijā un Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu