Ogres pašvaldība norāda uz lieliem trūkumiem skolēnu testēšanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā uzstādīta pasaulē pirmā bezkontakta Covid-19 analīžu nodošanas iekārta, kas paredzēta darbinieku testēšanai, lai nodrošinātu pēc iespējas ātrāku inficēto personu identifikāciju.
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā uzstādīta pasaulē pirmā bezkontakta Covid-19 analīžu nodošanas iekārta, kas paredzēta darbinieku testēšanai, lai nodrošinātu pēc iespējas ātrāku inficēto personu identifikāciju. Foto: Paula Čurkste/LETA

Ogres novada pašvaldība saskata būtiskus trūkumus izglītojamo Covid-19 testēšanas organizācijā, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Nagle. Vairākas izglītības iestādes laikus nav saņēmušas testus, turklāt vērojamas arī problēmas ar testu kvalitāti.

Ogres novadā darbojas 45 izglītības iestādes - 13 pirmsskolas, 18 vispārējās pamata un vidējās izglītības iestādes, astoņas profesionālās ievirzes izglītības, piecas privātās un viena profesionālās izglītības iestāde.

Šodien apzinot izglītības iestādes, Ogres novada Izglītības pārvalde (ONIP) konstatējusi būtiskas problēmas SIA "Centrālā laboratorija" sadarbībā ar 14 izglītības iestādēm un mazāk būtiskas problēmas sadarbībā ar četrām izglītības iestādēm. ONIP vērtējumā jānotiek būtiskam uzlabojumam SIA "Centrālā laboratorija" sadarbībā ar novada izglītības iestādēm.

SIA "Centrālā laboratorija" katrai izglītības iestādei noteikusi dienu un laiku, kurā plānots savākt izglītības iestādes administrētos siekalu testus. Lai siekalu testus veiktu laboratorijas noteiktajā laikā, izglītības iestādei jāsaņem šie testi saprātīgā termiņā pirms siekalu testu nodošanas dienas. Diemžēl Ogres novada lielākās izglītības iestādēs - Ogres tehnikums, Ogres 1.vidusskola, Ogres Valsts ģimnāzija, Ikšķiles vidusskola - testus līdz noteiktajai dienai nav saņēmušas. Šīs izglītības iestādes testam velti organizējušas tūkstošus izglītojamo, norādīja ONIP.

Ogres 1. vidusskola testus saņēmusi pēc termiņa, bet Ogres tehnikums, Ogres Valsts ģimnāzija un Ikšķiles vidusskola testus joprojām nav saņēmušas. Testus nav saņēmušas arī profesionālās ievirzes izglītības iestādes - Ikšķiles Mūzikas un mākslas skola, Lielvārdes Mūzikas un mākslas skola, Birzgales Mūzikas skola.

Pēc Nagles vārdiem, "neapskaužamā situācijā nonāca" Ogres sākumskolas kolektīvs, kuram testi piegādāti vēlā vakarā no plkst.20.30 līdz 23 pirms testu veikšanas dienas, un testu organizēšanai skolas darbinieki veltīja nakts stundas. Vakara stundas darbam veltīja arī Edgara Kauliņa Lielvārdes vidusskolas darbinieks. Daudzos gadījumos vērojamas ne vien problēmas ar termiņiem, bet arī testu aprīkojumu kvalitāti.

Daudzās izglītības iestādēs piegādātā aprīkojuma komplektācija ir apmierinoša, tomēr dažas izglītības iestādes saņēmušas nepiemērotu testa aprīkojuma komplektāciju. Tā Ogres 1.vidusskolā nav piegādāts testa aprīkojums divām klasēm, bet ir piegādāts aprīkojums visiem darbiniekiem - gan tiem, kuri ir vakcinēti vai izslimojuši Covid-19, gan tiem, kuriem šī testa veikšana tiešām jāveic. Arī Ogres pamatskolā vienai klasei testi nav piegādāti. Ogres sākumskolā piegādātajiem testiem nav marķējuma, līdz ar to skolas darbiniekiem tas jālīmē pašiem. Arī citās izglītības iestādēs novērots, ka šonedēļ pievienotās testa konteineri ir bez personalizētām uzlīmēm. Viena no novada izglītības iestādēm norādījusi, ka tā saņēmusi negatīvus testa rezultātus par izglītojamo, kuram tests nav veikts vispār.

Izglītības iestāžu vadītāji norāda, ka ir ļoti grūti sazvanīt SIA "Centrālā laboratorija" speciālistus - dažkārt šī uzdevuma veikšanai nepieciešama teju darba diena. Šajā izaicinājumiem bagātajā laikā komunikācija sevišķi nepieciešama, lai risinātu dažādās problēmas. Saskarsmē ar uzņēmumu šķiet, ka tā uzņemtais darba apjoms Ogres novadā neatbilst uzņēmuma spējām kvalitatīvi un laikus veikt šo darbu, secinājusi ONIP.

Kā informēja Ogres 1.vidusskolas direktora pienākumu izpildītāja Nora Heinrihsone, šodien plkst.11 visi siekalu paraugi bija ievākti un gatavi nodošanai laboratorijai. Tāpat nosūtīšanai atpakaļ sagatavoti vairāk nekā 360 piegādātie un neizmantotie komplekti, jo cilvēkiem ir sertifikāti, kā arī bija norādītas ar skolu nesaistītas personas.

"Plkst.16.45 siekalu testu materiāli vēl ir skolā. Ļoti ceru tos šodien līdz skolas slēgšanai laboratorijas kurjers paņems. Domājot par nākamo nedēļu - mēs ļoti velētos saņemt iesniegtajiem sarakstiem atbilstošus testu komplektus, zināt precīzu laiku materiālu atvešanai un savākšanai," sacīja Heinrihsone.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu