"Taliban" aicina bijušos drošības spēku dalībniekus strādāt jaunajā režīmā (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Varu Afganistānā pārņēmusī radikālo islāmistu kustība "Taliban" pirmdien aicināja bijušos afgāņu drošības spēku dalībniekus integrēties jaunajā režīmā.

"Afgāņu spēki, kas tikuši apmācīti pēdējo 20 gadu laikā, tiks aicināti no jauna pievienoties drošības struktūrām kopā ar "Taliban" locekļiem," preses konferencē galvaspilsētā Kabulā sacīja "Taliban" pārstāvis sakariem ar presi Zabihulla Mudžahids.

Jebkāda sacelšanās pret talibu varu tiks "sista smagi", brīdināja talibu pārstāvis. Jau iepriekš viņš apgalvoja, ka talibi pilnībā ieņēmuši Pandžšīras provinci - vienīgo reģionu, ko islāmistu grupējumam vēl nebija izdevies pakļaut.

"Islāma emirāts ir ļoti jūtīgs pret dumpjiem. Ikviens, kas mēģinās sākt dumpi, tiks sists smagi. Vēl vienu mēs nepieļausim," sacīja Mudžahids. "Katrs, kas ķersies pie ieročiem un sāks vēl vienu pretošanos, bez šaubām būs mūsu ienaidnieks."

"Karš ir beidzies, valsts izkļūst no šīs krīzes. Tagad ir laiks mieram un atjaunošanai. Mums vajag, lai tauta mūs atbalsta," norādīja Mudžahids.

Kaut arī trīs nedēļās pēc varas sagrābšanas galvaspilsētā talibi valdību vēl nav izsludinājuši, Mudžahids sacīja, ka vispirms tiks izsludināta "pagaidu" sistēma, lai varētu notikt pārmaiņas.

"Galīgais lēmums ir pieņemts, mēs tagad strādājam pie tehniskiem jautājumiem," viņš sacīja. "Mēs izsludināsim jauno valdību, tiklīdz šie tehniskie jautājumi būs atrisināti."

Talibiem viens no svarīgākajiem jautājumiem ir Kabulas lidostas darba atsākšana, kur pagājušajā nedēļā noslēdzās vērienīgā ASV evakuācijas operācija.

Katara strādā ar talibiem pie lidostas darba atsākšanas, un Mudžahids sacīja, ka tiek īstenoti "nopietni centieni", lai atsāktu operācijas.

"Tehniskās komandas no Kataras, Turcijas un AAE strādā smagi, lai atjaunotu iekārtas," viņš klāstīja, piebilstot, ka starptautiskie lidojumi atsākies drīz.

"Afganistānai ir tiesības tikt atzītai," preses konferencē sacīja Mudžahids.

"Starptautiskajai sabiedrībai ir jāatver savas vēstniecības Kabulā," viņš skubināja.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15. augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, tomēr arī tur talibiem izdevies gūt militārus panākumus.

Mudžahids pirmdien apgalvoja, ka Pandžšīra pilnībā ieņemta, tomēr pretošanās kustība uzstāj, ka provinces stratēģiskās vietās atrodas tās karotāju kontrolē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu