Talibi paziņo, ka ieņēmuši Pandžšīras ieleju (34)

TVNET/LETA/AFP/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Afganistānas Nacionālā pretošanās kustība Pandžšīras provincē
Afganistānas Nacionālā pretošanās kustība Pandžšīras provincē Foto: AFGHAN NATIONAL RESISTANCE FORCE/Scanpix

Varu Afganistānā pārņēmusī radikālo islāmistu kustība "Taliban" pirmdien paziņoja, ka "pilnībā ieņēmusi" Pandžšīras ieleju - pēdējo pretošanās bastionu Afganistānā.

"Ar šo uzvaru mūsu valsts ir pilnībā izvesta no kara purva," paziņojumā apliecināja talibu vecākais pārstāvis sakariem ar presi Zabihulla Mudžahids.

Savukārt talibu oponentu un Pandžšīras aizstāvju Nacionālā pretošanās fronte (NPF) pirmdien paziņoja, ka cīņu turpina.

NPF atrodas "stratēģiskās pozīcijās" visā Pandžšīras ielejā, teikts kustības paziņojumā, norādot, ka "cīņā pret talibiem un viņu partneriem turpināsies".

Savā paziņojumā talibu runasvīrs Mudžahids pirmdien centās iedrošināt provinces iedzīvotājus, apgalvojot, ka viņi būs drošībā, vienlaikus mediji ziņo, ka daudzi iedzīvotāji pirms talibu ierašanās aizbēguši kalnos.

"Mēs pilnībā garantējam godājamiem Pandžšīras iedzīvotājiem, ka viņi netiks pakļauti nekādai diskriminācijai, ka viņi visi ir mūsu brāļi un ka mēs kalposim valstij un kopīgajiem mērķiem," paziņojumā pauda Mudžahids.

"Talibi nav ieņēmuši Pandžšīru, es noraidu viņu apgalvojumus," britu raidsabiedrībai BBC sacīja NPF pārstāvis sakariem ar presi Ali Maisams.

"Cīņa pret talibiem un viņu partneriem turpināsies, līdz taisnīgums un brīvība gūs uzvaru," tviterī norādīja NPF.

Sociālajos medijos publicētajos attēlos talibi redzami pie Pandžšīras gubernatora biroja vārtiem.

Naktī uz pirmdienu tūkstošiem talibu ienākuši astoņos provinces rajonos, ziņu aģentūrai "Associated Press" apliecināja liecinieki šajā reģionā.

Talibu pretinieku spēkus vada bijušais Afganistānas viceprezidents Amrulla Salehs un leģendārā 80. un 90.gadu pretošanās kustības komandiera Ahmadšaha Masuda dēls Ahmads Masuds.

Pēc līdzšinējā Afganistānas prezidenta Ašrafa Gani bēgšanas no valsts Salehs pasludināja sevi par pagaidu prezidentu.

Talibu un pretošanās kustības karotāju starpā Pandžšīrā notikušas sīvas kaujas, pirmdien vēsta BBC.

Vēl svētdienas vakarā NPF talibus aicināja uz pamieru.

NPF rindās ir bijušie Afganistānas armijas karavīri, arī īpašo uzdevumu vienību karavīri, un vietējie kaujinieki.

Svētdien medijos parādījās ziņas, ka Pandžšīras provincē, kas atrodas uz ziemeļiem no Kabulas, talibu kaujinieki strauji virzās uz priekšu.

Pandžšīrā dzīvo 150 000 līdz 200 000 cilvēku.

Kalnu grēdu norobežotā ieleja bija pretošanās kustības centrs 80.gados, kad Afganistānu bija okupējusi PSRS, gan arī talibu iepriekšējās varas laikā no 1996. līdz 2001.gadam.

Nedēļās nogalē NPF pavēstīja, ka konfliktā dzīvību zaudējis tās pārstāvis sakariem ar presi, pazīstamais afgāņu žurnālists Fahims Dašti un komandieris ģenerālis Abdulvudods Zara. Dzīvību zaudējis prominents talibu ģenerālis un 13 miesassargi.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu