Talibi gatavojas izsludināt jauno Afganistānas valdību (2)

TVNET/LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Talibi tiekas ar Sarkanā Krusta pārstāvjiem. 6.septembris, 2021
Talibi tiekas ar Sarkanā Krusta pārstāvjiem. 6.septembris, 2021 Foto: Reuters/ScanPix

Afganistānas jaunās valdības izsludināšanas sagatavošana ir noslēgusies, otrdien sociālajā tīklā "Twitter" pavēstīja varu Afganistānā pārņēmušās radikālo islāmistu kustības "Taliban" pārstāvis informācijas un kultūras jautājumos Ahmadulla Mutaki.

"Islāmiskās valdības izsludināšanas sagatavošana ir noslēgusies, valdības sastāvs drīzumā tiks izsludināts," tviterī apliecināja Mutaki.

Valsts vēstures pēdējo 40 gadu laikā tā pirmo reizi būs valdība, kurai pakļauta būs visa Afganistāna, norādīja talibu pārstāvis.

Sākotnēji "Taliban" solīja valdības sastāvu izsludināt 3.septembrī, tad 4.septembrī, tomēr līdz šim tas nav noticis.

"Taliban" dažādo atzaru līderu starpā šobrīd notiek cīņas centienos nodrošināt iespējami lielāku ietekmi valdībā, vēsta Indijas laikraksts "Hindustan Times".

Galvenie dalībnieki šajā procesā ir Hakani tīkla, kas tiek uzskatīts par militāri vienu no spēcīgākajiem talibu atzariem, līderi un mulla Mohammads Jakubs - "Taliban" dibinātāja mullas Omara dēls.

Mullam Jakubam lojālie spēki kontrolē Kandahāru, kas tiek uzskatīta par "Taliban" galveno atbalsta bastionu Afganistānā, bet Hakani tīkls kontrolē Kabulu.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu