MH17 lieta: upuru ģimenes apsūdz Krieviju melos (3)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Ria van der Stīna liecina tiesā Nīderlandē. 6.septembris, 2021
Ria van der Stīna liecina tiesā Nīderlandē. 6.septembris, 2021 Foto: Piroschka van de Wouw/AP/Scanpix

Notriektā Malaizijas reisa MH17 upuru tuvinieki pirmdien tiesā Nīderlandē apsūdzēja Krieviju melos par notikušā apstākļiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Nīderlandē notiek četru aizdomās turamo tiesāšana. Apsūdzēti Krievijas pilsoņi Igors Girkins, Sergejs Dubinskis un Oļegs Pulatovs un Ukrainas pilsonis Leonīds Harčenko. Visi tiek tiesāti aizmuguriski, un tikai Pulatovu pārstāv advokāts.

Malaizijas pasažieru lidmašīna "Boeing 777" tika notriekta 2014.gadā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Izmeklētāji iepriekš paziņojuši, ka raķete "Buk", ar kuru notriekta lidmašīna, uz prokremlisko separātistu kontrolēto teritoriju Austrumukrainā tika nogādāta no Krievijas pretgaisa brigādes, kas bāzēta Kurskā.

"Viņi melo, viņi zina, ka melo, un viņi zina, ka mēs zinām, ka viņi melo," citējot rakstnieku Aleksandru Solžeņicinu, krievu valodā sacīja Ria van der Stīna, kura zaudēja savu tēvu un pamāti. 

Viņa paskaidroja, ka krievu valodā runājusi ar "tiem, kuri pašlaik klausās Krievijas režīma uzdevumā".

"Gribu, lai zināt - es zinu, uz ko gulstas atbildība," uzsvēra van der Stīna. "Melošana un izlikšanās ir labi zināma taktika šajos mēģinājumos atklāt patiesību."

Viņa bija pirmā no vairākiem desmitiem upuru tuvinieku, kuriem nākamo trīs nedēļu laikā būs iespēja liecināt mutiski vai rakstveidā.

Austrāliete Vanesa Rizka norādīja, ka Krievijas autoritārais līderis un viņa valdība ir daļa no "politiskā murga", kas noveda pie MH17 katastrofas. "Joprojām nespēju aptvert, ka mūsu ģimene tikusi ievilkta briesmīgā un nāvīgā politiskajā krīzē," teica sieviete, kura 22 gadu vecumā zaudēja abus vecākus.

Krievija turpina apgalvot, ka neesot sponsorējusi vai citādi atbalstījusi prokremliskos kaujiniekus Austrumukrainā, vienlaikus atsakoties izdot apsūdzētos.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu