"Dzīve ir garda": Aivis Ceriņš par gardākajām receptēm un "bada pankūkām" no sirds!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gatis Saukāns

Virtuves sarunu ciklā "Dzīve ir garda" piedāvājam uzzināt, kāda ir TV personības, pasākuma vadītāja un ģimenes cilvēka Aivja Ceriņa ikdiena virtuvē. Kādi ir viņa virtuves šedevri un kāpēc aizvien viņam tik mīļas ir bada pankūkas!

Aivis un virtuve - vai tie sinonīmi vai gluži pretēji, pretpoli? Pastāsti, kādas ir tavas attiecības ar virtuvi!

Aivis Ceriņš: Aivis un virtuves pasaule satikās studiju gados, kad kojās vienkārši apnika vienveidīgais ēdiens - vārīti kartupeļi, tad tie paši apcepti. Pelmeņi un makaroni ar sieru. Pirms studijām dzīvoju siltā vecāku ligzdā, kur mamma kā pavāre vienmēr rūpējās, lai visiem vēderi pilni.

Šodien varu teikt, ka manas attiecības ar virtuvi ir ļoti labas. Man padodas un patīk gatavot gan Eiropas, gan Āzijas ēdienus.

Maksimāli cenšos, lai katra ēdienreize ir sava veida garšu piedzīvojums, nevis vienkārši pagatavots ēdamā daudzums, lai apmierinātu izsalkumu.

Kāpēc tev patīk gatavot ēst? Vairāk ieslēdzas jaunu garšu un recepšu atklājēja instinkts vai vienkārši tev garšo garšīgas lietas?

Aivis Ceriņš: Gatavošana man sagādā prieku, jo varu iepriecināt un pārsteigt savu ģimeni. Pat ļoti pazīstamu un ikdienišķu ēdienu ir iespējams pagatavot un pasniegt nedaudz citādāk. Idejas receptēm man bieži pamet draugi. Vēl man patīk mēģināt nokopēt to, ko esmu ēdis kādā restorānā.

Nekautrējos restorānā jautāt viesmīlim vai pavāram, kas ir jāņem vērā, lai attiecīgo ēdienu būtu iespējams pagatavot mājās. Lielākoties esmu saņēmis lieliskus un noderīgus padomus.

Ir izdevies arī pārspēt restorānu? 

Aivis Ceriņš: Ir, ir bijušas reizes, kad pat pārspēju to, kas ir baudīts restorānā.

Ko tu parasti labprāt gatavo savai ģimenei?

Aivis Ceriņš:  Mums ģimenē dominē zivju, gaļas un veģetārie ēdieni. Cenšamies sekot dabas velšu sezonalitātei, jo tā var iegūt kvalitatīvākus un lētākus produktus. Mums iecienīts ēdiens ir lasis vai tā salāti, dažādas pastas, steiks ar grilētiem dārzeņiem vai vienkārši salāti ar grilētiem dārzeņiem un sieru. Šobrīd topā ir baravikas un gailenes!

Noteikti ir kāds topa ēdiens, kas tev izdodas un visi ir sajūsmā! Padalies ar īsu receptīti...

Aivis Ceriņš: Līdz šim visvairāk

komplimentu esmu saņēmis par savu tomātu krēmzupu un kraukšķīgo medus cāli,

kuru nošpikoju no populāra ķīniešu restorāna ēdienkartes.

Es teiktu, ka viens no vienkāršāk pagatavojamiem ēdieniem ir arī steiks. Galvenais nopirkt labu gaļu! 

Šeit īsa steika recepte. Iesākumā vajag uzgrilēt dārzeņus vai krāsnī ielikt citas cepamās lietas. Gaļu vajag gatavot pašu pēdējo, jo tas aizņems vismazāk laika. Gaļa sviestā jācep 3-7 min, garšu buķeti veido no rozmarīna un ķiploka. Kā gaļa gatava, sagriežu strēmelēs un apberu ar rupjo sāli un pipariem. Tad pārlej pāri gaļai izkusušo sviestu no pannas.

Ko tu vēlētos iemācīties pagatavot - līdz šim nav izdevies nekādi?

Aivis Ceriņš: Līdz šim man nav izdevis pagatavot pīli un tādu DemiGlace mērci, kuru gatavo vismaz 24 stundas.

Man ir viens ļoti labs draugs, kurš ir augsta līmeņa restorāna vadītājs. Viņš nesen man iemācīja pagatavot plucinātās cūkgaļas tako. Jau šo rakstot vien siekalas skrien mutē! (Smejas.)

Aivis izvēlas "Electolux" Hob2Hood® tvaika nosūcēju.
Aivis izvēlas "Electolux" Hob2Hood® tvaika nosūcēju. Foto: Gatis Saukāns

Bez kā tu nevarētu iedomāties savu virtuvi?

Aivis Ceriņš: Ja mājās gatavo gana daudz, noteikti svarīgās lietas ir labi trauki, cepšanas virsma un tvaika nosūcējs. Bez labas pannas un virsmas steiku neuzcepsi. Bez laba tvaika nosūcēja virtuves iekārta ātri kļūst netīra un arī ēdiena gatavošanas aromāti ievelkas mēbelēs un drēbēs. Ļoti priecē, ka tvaika iesūcējus var iebūvēt un to praktiski nemana virtuves dizainā. 

Vai tev šķiet, ka tas, ko ēd vecāki, garšo arī bērniem?

Aivis Ceriņš: Es teiktu, ka lielos vilcienos jā, bet dzīvē ir visādi. Vismaz vērojot meitu, redzu, ka viņa skatās, ko ēdam mēs, un mēģina arī pati. Ja kaut kas viņai negaršo, tad pēc laika skatos, ka ir sākusi ēst. Tā nesen bija ar šprotēm, kas man ar sievu abiem ļoti garšo. Mana māsīca neēd tomātus, tāpat kā viņas mamma (smejas). Mana mamma ir stāvā sajūsmā par melonēm, bet man tās ļoti nepatīk. Tā ka mēdz būt visādi!

Vai atminies savu bērnu dienu lielāko kārumu, ko pagatavoja mamma vai omīte?

Aivis Ceriņš: Lielākais kārums ir bijis un ir "bada pankūkas" jeb sirsniņpankūkas, ko gatavo ome (mēs viņu saucam par Vokiņu). Vēl man ļoti garšo mammas gatavotā siļķe kažokā.

Vai ēdiens ir mīlestība?

Aivis Ceriņš: Ja uz šo jautājumu man būtu bijis jāatbild studiju gados, tad es teiktu ka nē. Šodien es pavisam noteikti saku jā, tā ir mīlestība pret sevi, cieņa pret to, ko gatavo un kur to iegūsti.

Dzīve ir garda, jo... 

Aivis Ceriņš: …tā Tev atnes piedzīvojumus vismaz trīs reizes dienā!

Foto: Gatis Saukāns

Vairāk par "Electrolux" tvaika nosūcējiem var uzzināt te.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu