Sēra ziepes, spirts uz galvas, ola matos, mazgāt ļoti reti jeb kā ulmaņlaiku zeltenes kopa matus

Foto: Shutterstock
Gerda Pulkstene
, "Egoiste" redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X

Turpinot jauno vēsturisko rubriku "Ulmaņlaiku daile", šoreiz aplūkosim modes dāmu matu kopšanas padomus un modernās frizūras veidošanas tehniku!

Tā kā šie padomi un ieteikumi ir gandrīz 100 gadus seni, lūgums pret tiem būt kritiskiem un neuztvert rakstīto par pilnīgu patiesību.

Rakstā apzināti saglabāts tā laika rakstīšanas stils un gramatika.

Elīze Kronberga rakstā "Uzlabojiet vasarā cietušos matus!" dāmām atgādina, ka beigusies vasara, kas tik ļoti ir sabojājusi dāmu matus. Tā izrādās, ir liela skāde, jo pēc zaļumiem visām pilsētas dāmām ir jāatgriežas pilsētas dzīvē. 

"Atkal visi atgriežas pilsētā, lai strādātu ar jauniem spēkiem, ar lielāku enerģiju. Gandrīz katrs no mums izskatās brūnāks, jūtas vingrāks, jautrāks, jo esam rūdījušies ar gaisa, saules un ūdens peldēm, ar vingrošanu un sportu krājuši veselību garajai ziemai. Bet apskatīsim tā nopietnāk savus matus. Vai tie arī uzlabojušies ? Deviņdesmitiem no simta būs jāatbild ar nē. Bet kādēļ?" jautā autore. "Vai tad neesam katru nedēļu gājuši pie friziera, lai tos iecirtotu, sakārtotu? Bet ar to vien nepietiek, jo matiem vasarā klājās stipri grūti. Tiem bija jāiztur ilgviļņu ielikšana, jāizcieš saules dedzinošie stari, tos bojāja jūras sāļais ūdens.  Bet dzīve pilsētā ar viesībām un sarīkojumiem prasa veselus, skaisti sakārtotus matus. 

Jāatzīmē, ka sievietes, par vīriešiem jau nemaz nerunājot, ļoti maz vērības piegriež savu matu kopšanai. Viņām pietiek, ja tās ir «labi frizētas". Bet ari visskaistākā frizūra nespēj apslēpt sliktus, neglītus matus un pat kailās vietas. Tādi mati ar visu māksliniecisko sakārtojumu atstāj vēl jo nožēlojamāku iespaidu. Turpretim vienkārši sasprogoti vai pat gludi mati, ja tie veseli un spīdīgi, būs skaisti un pievilcīgi," uzsver autore 1937. gada "Zeltene" izdevumā (Nr12)

Ko gan varētu darīt, lai matu veselību uzlabotu?

Mati esot jāizmazgā ar "labu šamponu, jāizsusina siltā istabā ar sasildītiem dvieļiem. Tad tie jāieeļļo tik stipri, ka katrs atsevišķs matiņš, kā arī visa galvas āda ir dikti eļļaina. Galvu aptin ar sakarsētu dvieli un tur dažas stundas. Ja iespējams, var atstāt visu nakti un tikai otrā rītā izmazgā ar speciālām ziepēm izskalot vairākas reizes un kārtīgi izsusināt. 

Ja mati ļoti raibi, sirmi, krāsoti, tad pēc eļļošanas tie dažas dienas jāapstaro ar kalnu sauli. Tad galvas ādā ierīvē matu spirtu, lai atdotu matiem spīdīgumu un vijīgumu."

Foto: shutterstock.com

Cik tad bieži jāmazgā un kā jāskalo mati?

"Normāla galvas āda jāmazgā siltā, mīkstā ūdenī ar neintrālām jeb pār taukotām ziepēm, pēc tam vairākos ūdeņos jāizskalo; tā kā ziepes uz galvas ādas paliek tikai īsu brīdi, tad nav no svara, kādas tur ārstnieciskas ziepes, kā darvas vai sēra.

Pēc mazgāšanas matus izsausē ar rupju dvieli un izķemmē ar retu ķemmi, tikai nevilkt stipri. Veselu matu kopšanā jāraugās, vai galvas āda sausa, jeb tiecas izdalīt taukus.

Ja mati sausi, ieteicams mazgāt katras divi nedēļas reizi, ja taukaini — katru nedēļu, vai pēc ik piecām dienām."

rakstīts izdevumā "Zeltene" Nr. 9, 1928.g. rakstā "Mati un viņu kopšana".

Bet izdevumā "Zeltene" Nr. 20 1931.g. Ance Vitenberga-Baķis raksta, ka matu veselībai noder olu baltums un dzeltenums. "Matus ieteicams mazgāt stipri siltā, bet ne pārāk karstā ūdenī ar olīva ziepēm vai olas dzeltenumu; pēc mazgāšanas vairākos ūdeņos izskalot. Ar olas baltumu vai dzeltenumu, kurus bieži ieteic mazgāšanai, jārīkojas uzmanīgi. Gandrīz neizbēgami matos paliek drusku no olas, kas tad sāk saskaldīties, tāpēc matu skalošanai jāpiegriež nopietna vērība. Pie skalojamā ūdens var pie likt mazliet etiķi vai glicerīnu. Blondus matus ieteicams skalot kumelīšu novārījumā, pielejot mazliet ožamo spirtu."

Vislabāk mazgāt matus esot lietus ūdenī, jo "tas ir mīksts un tīrs, bez jebkādiem piemaisījumiem; parastais ūdens satur daudz kaļķa daļas, kādēļ ir pārāk ciets un galvas āda to nepanes, mati paliek cieti un pieņem pelnu nokrāsu. Skalot matus aukstā ūdenī esot kaitīgs galvas nerviem un padara matus cietus."

Bērzu sulas - brīnumlīdzeklis!

Bērzu sula esot viens no sentēvu skaistuma kopšanas līdzekļiem, kuru latvju zeltenes pielietojušas matu kopšanā. "

Senās latvietes lepojās ar kuplām matu pīnēm, rūpējās par viņu kopšanu un, atzīdamas bērzu sulu par vislabāko matu audzēšanas līdzekli, centās jau agrā pavasarī ievākt to un sapildīt trauciņā, lai pataupītu ziemai. 

Ari tagad vēl pielietā mājās pagatavotu «Bērzu ūdeni": 1 ltr. svaigas bērzu sulas un ļ ltr. atšķaidītas arnika tinktūras samaisa, salej pudelēs, aizkorķē un uzglabā aukstā vietā.

Bērzu matu tinktūru pagatavo šādi: sažāvētos arnika ziedus vai smalki sagrieztas saknes ieber traukā, pārlej ar spirtu, cieši aizkorķē, ļauj ievilkties 14—20 dienas. Kad nostāvējums gatavs, to nolej no biezumiem citā traukā; pudeli aizkorķē un uzglabā.

Foto: shutterstock.com

Cik laikietilpīga bija modernās frizūras kopšana?

Lai mati „padotos" modernajam fasonam, nepieciešama īpaša kopšana. Dienas frizūras sagatavošana jau iesākas iepriekšējā vakarā.

Kad mati krietni izsukāti, tos nedaudz saslapina un vispirms ar matadatiņām plakani piesprauž virsējās sprodziņas. Pie ausim matus sasukā uz augšu un tāpat sakārto plakanās sprogās un piesprauž ar adatiņām. Pakausī matus ari sasukā uz augšu un tad sasprauž ar divām ķemmītēm. Tad ņem apm. 70 cm garu smalku tīkliņu un pārsien stingri matiem pāri no pakauša uz augšu. Otru tīkliņu pārsien matiem pretējā virzienā. Šādējādi sasieti tīkliņi tad ari pa nakti nevar nekādejādi noslīdēt.

No rīta izņem matadatas un atsevišķas sprogas ar smalku ķemmi izķemmē, paliekot zem sprogas pirkstu. Tad tās neredzami sasprauž ar pavisam sīkām matadatiņām.

Pakausī matus sasukā šķērsvirzienā, no labās uz kreiso posi.  Šos matus satur maza ķemmīte, ko aizsedz kāda sproga.  Jaunās frizūras vissvarīgākā linija ir gludi sasukātais pakausis un daudzās sprogas, kas nedaudz aizklāj pieri.

Ja mūsu frizūra pašfrizēšanas sākumā nav īsti tāda, kāda mums patiktos, tad mums nav jākļūst nepacietīgiem. Katram matam vajadzīgs zināms laiks, līdz tas pierod pie jaunā fasona. Bet ja vakaros matus pienācīgi apkopj un attiecīgi safrizē, tad jau pēc īsa laika vairs nebūs nekāds grūtums rītos 10 minūtēs sakārtot moderno frizūru," rakstīts izdevumā "Zeltene Nr 24", (1938.g.)

Jautājumi - atbildes

Jautājums: "Man ir gari mati, mazgāju tos zaļo ziepju pu tas 2 reizes mēnesī. Mati stipri izkrīt, taisni saujām. Domāju, ka mati izkrīt ar visām saknēm, jo katram matam ir dzeltena lodīte galā. Sevišķi stipri izkrīt mati, kad tos ierīvēju ar slavenu līdzekli, kuru dabūju no kādas draudzenes — kosmētes. Esmu bijusi pie vairākiem ārstiem, bet neviens nevarēja izārstēt matu izkrišanu. Matu gali sašķeļas un lūzt. Galvas āda sausa, jo tikai pēc 2 nedēļām ir viegli taukaini. Jūtos vesela, ēstgriba un miegs laba. Slimoju ar sirdsnerviem. Asins aina 64%. Tikko dabūju 24 injekcijas un 30 kalna saules, bet uz matiem tas nekādu iespaidu nav atstājis. Esmu ļoti nobažījusies, jo no agrākajiem matiem i puse nav palikusi. Esmu 28 g. veca, neprecējusies. Ko lai lietoju un kā lai kopju matus?"

Atbilde: Panākumi matu ārstēšanā atkarājas pa lielākai daļai no slimnieka izturības un pacietības. Jūsu apraksts nav derīgs, jo Jūs galvenos simptonus nemaz neesat pieminējuši. Tādēļ padomu nav iespējams dot. Jāzina, vai ir nieze, blaugznas, vai bija dzeltenīgi plankumaini izsitumi. Kādas ir Jūsu sejas un ķermeņa ādas īpatnības? Pārāk tauka, sausa? Vai arī sejas ādai nav kādas slimīgas parādības? Viss tas ļoti svarīgs slimības diagnozes uzstādīšanā. Matu galu formai nav nekā noteicoša, jo katram, arī veselam matam ir galā lodīte. Matu galu šķelšanai par iemeslu ir bieži matu sausums un karstās ondulficijas, kā arī matu žāvēšana ar karsto gaisu. leteiktu Jums rīkoties pēc ārsta aizrādījumiem. Nestaigāt no viena firsta pie otra. Ar ārstu mainīšanu nekas nav panākams. Matu izkrišanu var vienmēr apturēt, pa daļai ar ārīgām, pa daļai iekšķīgām zālēm, bet tikai tad, kad slimnieks neprasa momentālus panākumus, bet apbruņojas ar pacietību. Pagaidām lietojiet Effekta matu spirtu 3 reizes nedējā, ierīvējot to galvas ādā. Ņemiet kalnu saules apstarojumus matiem ne ķermenim.

Jautājums: Esmu ģimnāziste. Valkāju matus bizes. Mati stipri izkrīt, daudz blaugznu. Matu gali šķeļas un nolūst. Kādus līdzekļus būtu Pieteicams lietot, lai tie neizkristu, augtu garāki un biezāki? Esmu dzirdējusi, ka kalna saule labvēlīgi iespaido matu saknes. Kur to var dabūt un cik tas maksātu? Matiem krāsa nevienāda. Kā varētu tos dabūt gaišākus?.

Atbilde: Mazgājiet matus 3 reizes mēnesi ar darvas ziepēm, upes vai lietus ūdenī. Kārtīgi izskalojiet, lai nepaliktu ziepju atliekas matos, kas arī veicina blaugznu rašanos. lerīvējiet 2 reizes nedēļā galvas ādu ar matu spirtu, kas veicina augšanu un iznicina blaugznas."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu