Atraidījuma trauma diskusijā – kā pateikt un kā sadzirdēt "nē"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Latvijas pilsoņi pasaules mērogā ir unikāli sekmīgi ar savu spēju ietekmēt parlamenta darba kārtību, pateicoties iniciatīvām ManaBalss.lv platformā. Kopš 2011. gada pēc pilsoņu iniciatīvām ir mainīti 42 likumi, ieskaitot valsts konstitūciju.

Viens no šā sekmīguma balstiem ir iniciatīvu ideju un piedāvāto risinājumu kvalitātes kritēriji, kas platformas darbā tiek konsekventi ievēroti. Cita starpā tas nozīmē, ka publicēti tiek tikai apmēram 40% no iesūtītajām iniciatīvām.

Tāpēc, pamatoti lepojoties ar sekmēm, mums tomēr ar cieņu un sapratni ir jāizturas arī pret atraidītajiem. Jo jebkurš atraidījums un pat vienkārši kritiska attieksme pret labi domātu ideju tās izteicējam ir sāpinoša. Tā ir arī tad, ja fakti runā pret viņa ideju. Kāpēc cilvēku nevar "nomētāt ar faktiem", un jūtu līmenī tas īsti nedarbojas? Par to tad arī saruna.

Mēs runāsim par šiem jautājumiem:

  • Kāpēc cilvēku nevar "nomētāt ar faktiem"?
  • Kāpēc jūtu līmenī tas īsti nedarbojas?
  • Kā pateikt "nē" labvēlīgi?

Sarunas mērķis ir saprast, kāpēc cilvēkam sāp ne vien atteikums, bet arī kritiska attieksme pret viņa izteiktu ideju. Turklāt arī tad, ja fakti runā pret to. Un kā kritizēt un noraidīt otra ideju labvēlīgi.

Par atskaites punktu šai sarunai kalpos Šveices bagātīgā politisko diskusiju un referendumu pieredze.

Dalībnieki:

  • Pēteris Buks, Tālis Banga, ManaBalss.lv iniciatīvu autori
  • Sandis Ratnieks, sistēmiskās psihoterapijas speciālists, t.sk. supervīzija un organizāciju konsultēšana
  • Bruno Kaufmans (Bruno Kaufmann), Šveices raidorganizācijas SRF korespondents Baltijas un Ziemeļvalstīs, Šveices Demokrātijas Fonda (Schweizer Demokratie Stiftung) valdes loceklis, tiešās demokrātijas aktīvists
  • Didzis Meļķis, organizācijas ManaBalss komunikācijas vadītājs
  • Sarunu ievadīs V.E. Šveices vēstnieks Latvijā Martēns Mišlē (Martin Michelet).

Šī saruna ir Šveices vēstniecības Rīgā sveiciens, atzīmējot Latvijas starptautiskās atzīšanas de iure simtgadi, un sabiedriski aktuāla saruna organizācijas ManaBalss desmitgadē.

Ierakstu latviešu valodā iespējams noskatīties Manabalss.lv Facebook kontā.

Sarunas ieraksts angļu valodā ManaBalss.lv YouTube kanālā 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu