Rēzeknes novadā vēlējušies nobalsot vairāki vēlētāju reģistrā neesoši iedzīvotāji

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pašvaldības vēlēšanas 729. vēlēšanu iecirknī Viļānu kultūras namā.
Pašvaldības vēlēšanas 729. vēlēšanu iecirknī Viļānu kultūras namā. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Sestdien Rēzeknes novadā vēlējušies nobalsot vairāki tiešsaistes vēlētāju reģistrā neesoši iedzīvotāji, pastāstīja novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Ilona Turka.

Turka atklāja, ka vēlēšanu process noris mierīgi, bez nozīmīgiem starpgadījumiem. Iecirkņus apmeklējuši arī Valsts drošības dienesta un Valsts policijas darbinieki, un pārkāpumus neesot konstatējuši.

Taču balsošana objektīvu iemeslu dēļ liegta divām personām, kuras nav bijušas tiešsaistes vēlētāju reģistrā. Turka stāstīja, ka vienā gadījumā iedzīvotājs nokavēja deklarēšanās termiņu novadā. Savukārt citā iedzīvotājs vēlējies nobalsot, jo viņam novadā pieder īpašums, taču persona nebija nomainījusi vēlēšanu apgabalu.

Aģentūra LETA Viļānos novēroja gadījumu, kas liecina, ka ne visi zina, kā iespējams piedalīties pašvaldības vēlēšanās, ja cilvēkam konkrētajā pašvaldībā pieder īpašums.

Šodien Viļānos kāda jauniete vēlējās nobalsot, jo viņai pašvaldībā pieder īpašums, taču līdz balsošanai viņa netika. Jauniete atzina, ka viņas deklarētā dzīvesvieta ir Rīgā, taču nobalsot viņa vēlējusies pašvaldībā, kurā viņai ir īpašums. Vēlēšanu komisijā viņai paskaidroja, - lai iegūtu iespēju vēlēt pēc īpašuma atrašanās vietas, jaunietei bija līdz septembra sākumam speciāli jāreģistrējas, bet viņa to nebija izdarījusi.

Vēlēšanu iecirknī aģentūrai LETA atzina, ka ir saskārušies ar vēl vienu otru gadījumu, kad cilvēks grib nobalsot, balstoties uz īpašumtiesībām novadā, taču paša savlaicīgi nenokārtotu formalitāšu dēļ vēlēšanu dienā tas vairs nav iespējams.

Turka atklāja, ka lielāka vēlētāju aktivitāte iecirkņos bijusi no rīta, vēlāk tā pierimusi, bet tagad atkal palielinājusies. Vēlēšanu iecirkņos novērots, ka vēlētāji nav tikai konkrētā pagasta vai ciemata iedzīvotāji, kas ļaujot secināt, ka došanos pie urnām iedzīvotāji apvieno ar ģimenes izbraucieniem vai darba darīšanām.

Pēc Turkas paustā, arī informācijas tehnoloģijas sestdien nav pievīlušas, un darbs iecirkņos notiek bez aizķeršanās.

Jau ziņots, ka līdz sestdienas plkst.16 Varakļānu novadā nobalsojuši jau 49,84% balsstiesīgo, kamēr Rēzeknes novadā šis rādītājs sasniedzis vien 21,33%, liecina Centrālā vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Varakļānu novadā no kopumā 2544 reģistrētajiem vēlētājiem kopā ar iepriekšējā balsošanā nobalsojušajiem līdz šim balsis atdevuši 1268 cilvēki jeb 49,84% vēlētāju.

Rēzeknes novadā, kur ir 24 946 balsstiesīgo, kopā ar iepriekšējā balsošanā uz iecirkņiem aizgājušajiem Rēzeknes novadā pašlaik ir nobalsojusī 5320 jeb 21,33% vēlētāju.

Vēlētāju aktivitāte Varakļānos joprojām ir ievērojami augstāka, bet Rēzeknes novadā - zemāka nekā pašvaldību vēlēšanās jūnija sākumā, kad tika ievēlētas pārējās vietvaras. Toreiz līdz plkst.16 kopā ar iepriekšējā balsošanā balsojušajiem bija novēlējuši aptuveni 28% balsstiesīgo.

Turklāt aktivitāte Varakļānu novadā līdz plkst.16 jau pārsniedz vidējo vēlētāju aktivitāti jūnija vēlēšanās visas dienas garumā. Toreiz pie vēlēšanu urnām Latvijā devās 34% balsstiesīgo.

Vēlēšanās Rēzeknes un Varakļānu novados šodien ir iespējams nobalsot vēl līdz plkst.20.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu