Austrālijā atver Latvijas vēstniecību (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Vēstniecības atvēršana Austrālijā ir apliecinājums Latvijas vēlmei un apņēmībai stiprināt divpusējās attiecības, norāda jaunais Latvijas vēstnieks Austrālijā Marģers Krams. 

Tāpat vēstnieks uzsver, ka vēstniecības atvēršana paplašinās politisko dialogu, rodot jaunas sadarbības iespējas tirdzniecībā un inovatīvu tehnoloģiju attīstībā, kā arī veidojot kopīgus projektus kultūras jomā.

Vēstnieks atzīmēja, ka, lai gan ģeogrāfiski abas valstis šķir liels attālums, Latviju un Austrāliju vieno kopīga vērtību izpratne un līdzīgi viedokļi par mūsdienu pasaules iespējām un izaicinājumiem. Tāpat Krams uzsvēra, ka aktīvā un daudzskaitlīgā latviešu kopiena Austrālijā ir neatņemama Latvijas sabiedrības daļa, kura sniegusi nozīmīgu ieguldījumu Latvijas valstiskuma saglabāšanā un atjaunošanā.

"Šodien, kopīgi strādājot, mēs varam turpināt stiprināt latvisko identitāti, mūsu valodu, kultūru un dzīvesziņu. Vēstniecības atvēršana nodrošinās pieejamākus konsulāros pakalpojumus, tādejādi radot priekšnosacījumus mūsu tautiešu ciešākai saiknei ar Latviju un iespējām iesaistīties mūsu valsts politiskajos procesos," pauda vēstnieks.

Viņš uzsvēra, ka abu valstu kopīgo vērību pamatā ir demokrātija un cilvēktiesības. Abas valstis augstu vērtē efektīvu multilaterālismu un tiesībās balstītu starptautisko kārtību. Latvijas diplomātiskā klātbūtne Kanberā dos ieguldījumu tam, lai meklētu kopīgus sadarbības virzienus mūsu interešu virzībai starptautiskajās organizācijās.

"Austrālija, tāpat kā Latvija, saskaras ar aktuāliem mūsdienu izaicinājumiem, starp kuriem var minēt mērķētu dezinformāciju. Latvijā uzkrātā ekspertīze ir vērā ņemama, un pieredzes apmaiņa, risinot šos izaicinājumus, būtu abpusēji noderīga," sacīja Krams.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Egils Levits 6.septembrī Rīgas pilī pasniedza akreditācijas vēstuli Kramam, kurš kļūs par nākamo Latvijas vēstnieku Austrālijā un būs pirmais, kas rezidēs šajā valstī.

Ārlietu ministrija (ĀM) jau kādu laiku mēģināja panākt budžeta līdzekļu paredzēšanu vēstniecības atvēršanai Austrālijā, bet plāni tika atlikti, lai budžeta līdzekļus novirzītu spiedīgākām valsts vajadzībām. Šī gada budžetā nauda tika atvēlēta arī jaunas vēstniecības atvēršanai. Sagatavošanās darbus Latvijas vēstniecības atvēršanai veica pagaidu pilnvarotā lietvede Ieva Apine.

Kā informē ĀM, Krams darba gaitas ārlietu dienestā uzsāka 2002.gadā kā Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības Pasaules Tirdzniecības organizācijā Ženēvā vadītājs. No 2007. līdz 2011.gadam Krams bija vēstnieks Kanādā, no 2011. līdz 2012.gadam - ĀM Eiropas Savienības (ES) direkcijas speciālo uzdevumu vēstnieks, bet no 2012. līdz 2015.gadam pildīja Valsts prezidenta ārlietu padomnieka pienākumus. No 2015. līdz 2017.gadam Krams bija ĀM Divpusējo attiecību direkcijas vadītājs, bet kopš 2017.gada - vēstnieks Zviedrijā.

Krams ir apbalvots ar trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī saņēmis Zviedrijas, Norvēģijas, Somijas un Polijas valstu apbalvojumus. Vēstnieks ir absolvējis Latvijas Lauksaimniecības universitāti, izglītību papildinājis Latvijas Universitātē un Pasaules Tirdzniecības organizācijas Tiesību konsultāciju centrā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu