Plešs: Vēlēšanu rezultāti Varakļānos parāda iedzīvotāju vēlmi iekļauties Madonas novadā (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs Foto: Zane Bitere/LETA

Pašvaldību vēlēšanu rezultāti Varakļānos apliecina novada iedzīvotāju vēlmi turpmāk iekļauties Madonas novadā, intervijā Latvijas Radio sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Viņaprāt, pilsoņu došanos vēlēt šajā vēlēšanu ciklā vadījušas dažādas motivācijas. "Varakļānos rezultāti skaidri apliecina novada iedzīvotāju vēlmi iekļauties Madonas novadā. Savukārt Rēzeknes novadā aktivitāte bijusi zema, un tā salīdzināma ar citām pašvaldībām, kur vēlēšanas notika jūnijā. Koalīcijā jāmeklē iemesli, kāpēc aktivitāte ir tik zema, un ar to jāstrādā," sacīja politiķis.

Ministrs uzskata, ka zemās aktivitātes pašvaldības līmeņa vēlēšanās iemesli ir komplicēti un ar problēmām saskaras ne vien Latvija, bet arī citas Eiropas valstīs.

Jau ziņots, ka Varakļānu pašvaldības vēlēšanās, savācot aptuveni divas trešdaļas balsu, ir uzvarējusi LA, kuras saraksta galvgalī ir novada līdzšinējais priekšsēdētājs Justs, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Par Justa vadīto LA sarakstu Varakļānos nobalsojuši 64,73% vēlētāju, par Latvijas Zemnieku savienību (LZS) - 20,32%, par Latvijas Reģionu apvienības un Nacionālās apvienības (LRA/NA) apvienoto sarakstu - 9,86%, bet par "Apvienību Iedzīvotāji" - 3,77%, un tā domē nav iekļuvusi.

LA Varakļānu domē iegūs desmit vietas, LZS - trīs, bet LRA/NA saraksts - divas.

Šogad pašvaldību vēlēšanās Varakļānu novadā tika sasniegta augstākā vēlētāju aktivitāte 2021.gada pašvaldību vēlēšanās Latvijā - sestdien uz vēlēšanu iecirkņiem bija devušies 59,39% no balsstiesīgajiem novada iedzīvotājiem.

Savukārt Rēzeknes novada domes vēlēšanās piedalījās 25,97%.

Vēlēšanas Rēzeknes un Varakļānu novados notika trīs mēnešus vēlāk nekā citās pašvaldībās, jo novadu aprises ietekmēja Satversmes tiesas lēmums, kas liedza Varakļānus pievienot Rēzeknes novadam.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu