Visi trīs Vācijas kanclera amata kandidāti pieķerti plaģiātismā (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Olafs Šolcs, Annalēna Bērboka, Armīns Lašets
Olafs Šolcs, Annalēna Bērboka, Armīns Lašets Foto: Michael?Kappeler/Pool via REUTERS

Visi trīs Vācijas kandidāti uz kanclera amatu pagaidām atstājuši nekomentētus pārmetumus plaģiātismā saistībā ar viņu grāmatām, lai gan Bundestāga vēlēšanas ir tepat aiz stūra.

Pazīstamais austriešu mediju pētnieks Štefans Vēbers pirmdien paziņojis, ka, izpētot trīs kandidātu darbus, pamanījis desmitiem problemātisku fragmentu, sevišķi zaļo kandidātes Annalēnas Bērbokas grāmatā.

Bērbokas grāmata "Jetzt: Wie wir unser Land erneuern" (Tagad: Kā mums atjaunot mūsu valsts), kas iznāca jūnijā, satur vismaz 100 fragmentus, kuros konstatēts plaģiātisms,

norādījis Vēbers, piebilstot, ka, visticamāk, šādu fragmentu ir vēl vairāk.

Konservatīvo kandidāta Armīna Lašeta grāmatā "Die Aufsteigerrepublik: Zuwanderung als Chance" (Sasniegumu republika: Imigrācija kā iespēja), kas iznāca 2009.gadā, Vēbers konstatējis 17 problemātiskus fragmentus, bet sociāldemokrātu kandidāta Olafa Šolca grāmatā "Hoffnungsland: Eine neue deutsche Wirklichkeit" (Cerību zeme: Jaunā vācu realitāte), kas tika izdota 2017.gadā, viņš pamanījis trīs šādas vietas.

Vēbers sevišķi izcēla Bērbokas grāmatu.

"Rezultāts ir šokējos (..). Teksts ir sakompilēts no citurienes," norādīja Vēbers.

Viņš piebilda, ka grāmatā bez atsaucēm iekļauti arī fragmenti no politisko konkurentu publikācijām, tostarp no kristīgajiem demokrātiem (CDU) un viņu Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) politiķiem, kā arī no kāda sociāldemokrātiem pietuvināta zinātnieka un darba, ko sarakstījis Brīvo demokrātu partijai (FDP) tuvu stāvošs uzņēmējs.

Bērboka, kuru Vēbers jau agrāk kritizējis par plaģiātismu, ir atzinusi, ka pieļāvusi kļūdu, savā grāmatā iekļaujot citu autoru rakstīto bez avotu norādīšanas, un viņas izdevējs ir solījis paskaidrot grāmatā izmantotos avotus.

Tikmēr zaļie ir apsūdzējuši Vēberu mēģinājumā sagraut Bērbokas reputāciju.

Bundestāga vēlēšanas paredzētas 26.septembrī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu