Kosmosa kuģa formas konstrukcija, kas pazīstama kā Buzludžas piemineklis, ir novietota Bulgārijas Balkānu kalnu virsotnē. Tā tika pasūtīta, lai atzīmētu Bulgārijas sociālistiskās kustības dibināšanu. Arhitektam Georgijam Stoilovam tika tas gods projektēt šo konstrukciju, kuru bija plānots atklāt reizē ar trim citiem pieminekļiem tuvumā, kas simbolizētu kalnus kā pamatu vairākiem nozīmīgiem Bulgārijas vēstures notikumiem. Buzludžas piemineklis, nereti dēvēts par Bulgārijas komunistu NLO, ir viena no visvairāk fotografētajām celtnēm Austrumeiropā - partijas historiogrāfijā šai vietai bija gandrīz svēta nozīme.

1981. gada 23. augustā tūkstošiem cilvēku pulcējās Buzludžas virsotnē Bulgārijas centrā. Stāvot jaunuzceltā pieminekļa priekšā, Todors Živkovs - Bulgārijas Komunistiskās partijas pirmais sekretārs ar smaidu sejā paziņoja:

“Slava jums, komunisti, vienotie zemnieki, bezpartejiskie biedri, mūsu laikabiedri un līdzgaitnieki, kas ar saviem darbiem vairo Bulgārijas Komunistiskās partijas, Bulgārijas tautas, mūsu dārgās sociālistiskās tēvzemes spēku, varenību un slavu. Ar šo es atveru piemiņas māju Buzludžas virsotnē.”

Buzludžas piemineklis pildīja memoriāla, muzeja un pulcēšanās vietas funkcijas. Tas slejas vietā, kur pirms vairāk kā 90 gadiem Dimitars Blagojevs un viņa sekotāji slepeni tikās, lai nodibinātu Bulgārijas Sociāldemokrātisko partiju (Bulgārijas Komunistiskās partijas priekšteci), un Bulgārijas patrioti cīnījās pret Osmaņu un pēcāk nacistu okupāciju.

Pieminekļa atklāšana norisinājās ļoti karstā augusta nedēļas nogalē. Stāvot rindā, lai apskatītu pieminekli, cilvēki vairākas stundas pavadīja tiešos saules staros, un ārsti gaidīja gatavībā palīdzēt, ja kādam kļūst nelabi. Saskaņā ar partijas reģistru, laikā, kamēr Buzludžas memoriāls bija atvērts apmeklētājiem, caur tā durvīm izgāja aptuveni trīs miljoni cilvēku - valsts svētkos pat 500 stundā. Arhitekta Georgija Stoilova ekscentriskais dizains bija veltījums tautai. Tā vietā, lai to celtu no valsts iekasētajiem nodokļiem, pieminekļa izmaksas (14 miljoni Bulgārijas levu jeb nepilni 29 miljoni eiro pēc šodienas vērtības) tika finansētas no brīvprātīgiem ziedojumiem un piemiņas pastmarku pārdošanas. No 6000 cilvēkiem, kas strādāja pie pieminekļa septiņus gadus ilgā būvniecības projekta, daudzi bija brīvprātīgie.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X