Janša: ES jāatbalsta Lietuva, kura saskaras ar spiedienu no Ķīnas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības karogi. Ilustratīvs attēls
Eiropas Savienības karogi. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Eiropas Savienībai (ES) jāatbalsta Lietuva, kura saskaras ar spiedienu no Ķīnas puses, vēstulē pārējo ES valstu līderiem norādījis Slovēnijas konservatīvais premjerministrs Janezs Janša, kurš pārstāv pašreizējo ES prezidējošo valsti.

Ķīnas lēmums atsaukt savu vēstnieku Lietuvā saistībā ar strīdu par Taivānu ir nosodāms un kaitē ES un Ķīnas attiecībām, norādīts vēstulē, kas datēta ar 13.septembri un kuras kopija nonākusi ziņu aģentūras "Reuters" rīcībā.

Lietuva pēdējā laikā sākusi veidot ciešākus kontaktus ar Taivānu, ar to izpelnoties Ķīnas nelabvēlību, jo Pekinas valdība Taivānu uzskata par Ķīnas teritorijas sastāvdaļu un cenšas to izolēt starptautiskajā arēnā.

Ķīna augustā informēja Lietuvu, ka atsauc uz konsultācijām savu vēstnieku Viļņā, un vienlaikus pieprasīja atsaukt arī Lietuvas vēstnieku Pekinā. Lietuvas vēstniece Ķīnā Diāna Mickevičiene šomēnes atgriezās Lietuvā uz konsultācijām.

Pēdējā laikā Ķīna atceļ kravas vilcienus uz Lietuvu, aptur pārtikas eksporta atļauju izdošanu un samazina Lietuvas uzņēmumiem kredīta limitus.

"Mēs spēsim veiksmīgi stāties pretī Ķīnai tikai ar vienotu, saskaņotu un kopīgu pieeju," raksta Janša. "Mums jāiestājas par katru ES dalībvalsti, kas saskaras ar spiedienu."

Janša arī norāda, ka Taivāna "joprojām ir svarīgs mūsu partneris" un to nevar noliegt.

ES līderi gatavojas apspriest pieeju Ķīnai samitā Slovēnijā 5.oktobrī.

ES diplomāti Briselē uzskata, ka Pekina vēlas sašķelt ES, lai palielinātu savu ietekmi tirdzniecībā, uzņēmējdarbībā un politikā. Pekina to, protams, noliedz.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu