Salvadorā protestē pret "Bitcoin"

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MARVIN RECINOS/AFP

Tūkstošiem cilvēku Salvadorā izgājuši ielās, protestējot pret kriptovalūtu "Bitcoin", kas šomēnes valstī tika atzīta par likumīgu maksāšanas līdzekli.

Salvadoras prezidents Najibs Bukele norādījis, ka "Bitcoin" jaunais statuss ļaus ārvalstīs strādājošajiem salvadoriešiem lētāk pārskaitīt naudu mājās palikušajai ģimenei. Taču protestētāji noraizējušies, ka bitkoinu izmantošana par maksāšanas līdzekli izraisīs nestabilitāti un veicinās inflāciju nabadzīgajā Latīņamerikas valstī.

Protestu laikā tika aizdedzināts viens no jaunajiem "Bitcoin" bankomātiem. 

Foto: MARVIN RECINOS/AFP

Demonstranti nesa plakātus ar tādiem uzrakstiem kā "Bukele - diktators", "Bitkoiniem - nē" un "Cieniet konstitūciju".

Bukele pastiprinājis savas pilnvaras pār valsts tiesu sistēmu, kura nesen deva viņam iespēju kandidēt uz otro termiņu prezidenta amatā pēc kārtas, lai gan tas neatbilst konstitūcijā noteiktajiem ierobežojumiem. Neskatoties uz to, Bukeli kā prezidentu atbalsta 85,7% iedzīvotāju, liecina jaunākā sabiedriskās domas aptauja.

Bukele mēneša sākumā paziņoja, ka Salvadora ir nopirkusi pirmos 400 bitkoinus - divās operācijās pa 200 katrā, un solīja, ka tiem sekos nākamie. Nopirkto 400 bitkoinu vērtība bija apmēram 21 miljons dolāru.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka lielākā daļa no Salvadoras 6,5 miljoniem iedzīvotāju skeptiski izturas pret kriptovalūtu un turpinās lietot ASV dolārus, kas pēdējos 20 gadus ir Salvadoras oficiālā valūta.

Salvadoras parlaments jūnijā pieņēma likumu, kas ļāva atzīt "Bitcoin" par likumīgu maksāšanas līdzekli. Pieņemt šādu likumu bija ierosinājis prezidents Bukele.

Salvadoras valdība ir sākusi uzstādīt vairāk nekā 200 ''Bitcoin" bankomātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu