Pēc tam, kad ASV starptautisko reputāciju pamatīgi sašūpoja Donalds Tramps, ārpolitikas jomas veterāns Džo Baidens solījās savas prezidentūras laikā atcelt priekšgājēja sastrādātos nedarbus. Taču cik labi viņam veicies līdz šim? Vai tik tiešām mainīts ASV ārpolitiskais kurss, vai tomēr tikai retorika un žesti?

Baidena pirmie 8 mēneši ārpolitikā. Toma Rātfeldera komentārs

Kā zināms, kopš 2021. gada 20. janvāra Baltajā namā ir jauns saimnieks – Delavēras štatā uzaugušais demokrātu partijas politiķis Džo Baidens. Savā priekšvēlēšanu kampaņā pozicionējies kā saprāta alternatīva populistiskajam Donaldam Trampam. Atsevišķi ārpolitikas vērotāji ir pauduši viedokli, ka Baidens pagriezīs pretējā virzienā viņa priekšgājēja uzņemto kursu. Tā sakot, ASV atkal paliks ārkārtīgi līdzīga tai, kuru mēs redzējām Baraka Obamas laikā, un lielākā daļa Trampa pieņemto lēmumu tiks atcelti. Tomēr, atskatoties uz Baidena pirmajiem 8 mēnešiem amatā, rodas jautājums – vai tiešām?

Lai saprastu šā jautājuma iemeslus, atliek vien paskatīties uz fiasko Afganistānā. Baidens gluži vienkārši pieturējās pie Trampa noslēgtās vienošanās ar “Taliban” kaujiniekiem par ASV karavīru izvešanu apmaiņā pret “Taliban” solījumu liegt starptautiskajām teroristiskajām kustībām izmantot Afganistānas teritoriju kā tramplīnu uzbrukumu veikšanai. Kā redzams, “Taliban” gan šo vienošanos paši nedaudz modificēja, taču ASV neiebilda.

Ko par to saka citi eksperti?

Kā mums vērtēt šo situāciju? Vai uzskats, ka Baidens salīdzinājumā ar Trampu kardināli mainīs ārpolitikas kursu, patiešām ir kļūdains? Atbildi TVNET žurnāliste Linda Anna Dāldere raidījumā “Pasaule kabatā” meklēja sarunā ar LU asociēto profesoru Tomu Rostoku.

Rostoks uzsvēra, ka īpaši straujus ārpolitikas pagriezienus katram prezidentam nemaz nebūtu vēlams veikt, ņemot vērā, ka viens prezidentūras termiņš ir tikai četri gadi. Tādēļ saprotams, ka arī Baidenam nākas pieturēties pie tām pašām galvenajām ārpolitiskajām interesēm, kas tik strauji nemainās.

Tomēr profesors norāda, ka nepilnajos astoņos Baidena prezidentūras mēnešos ir iezīmējies cits diplomātijas un ārpolitikas stils, kuram, viņaprāt, ir liela nozīme.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X