Valdis Dombrovskis "Vienotības" kongresā slavē Valmieras pašvaldību (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents, ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis
Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents, ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis Foto: Paula Čurkste/LETA

Valmiera ir pierādījums tam, ka ar skaidru attīstības vīziju un precīzu darba plānu grūtības ir iespējams pārvērst iespējās, šodien "Vienotības" kongresā sacīja Eiropas Komisijas (EK) izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis (V).

Kongress notiek Valmierā, kuras domi vada "Vienotības" sadarbības partijas, apvienībā "Jaunā vienotība" ietilpstošās partijas "Valmierai un Vidzemei" valdes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Runas sākumā Dombrovskis pateicās "šodienas namatēvam", Valmieras mēram Baikam, sakot, ka Valmierā var redzēt, kā praksē efektīvi tiek īstenoti valsts un Eiropas līmenī pieņemtie stratēģiskie lēmumi.

Viņaprāt, Valmiera ir pierādījums tam, ka ar skaidru attīstības vīziju un precīzu darba plānu grūtības ir iespējams pārvērst iespējās. "Latvijas reģionu pilsētas var būt gan dinamiski attīstības centri, gan nodrošināt pienācīgu dzīves kvalitāti iedzīvotājiem. Valmiera ir pilsēta cilvēkiem, un cilvēki to novērtē," sacīja EK izpildviceprezidents, piebilstot, ka to labi pierāda "Valmierai un Vidzemei" pēdējo pašvaldību vēlēšanu rezultāti.

Tāpat Dombrovskis akcentēja, ka Valmiera savā ziņā ir arī "mikro-modelis" tam, kā viena pašvaldība var aktīvi iesaistīties globālo 21.gadsimta izaicinājumu risināšanā. Viens no svarīgākajiem faktoriem šeit esot pilsētas spēja efektīvi izmantot gan valsts un pašvaldības budžeta resursus, gan pieejamo Eiropas finansējumu.

Valmiera daudzās jomās ir paraugs citām Latvijas pašvaldībām, uzskata Dombrovskis, kā piemēru minot māju energoefektivitātes programmu - pilsētā nosiltināti vairāk kā 60% ēku un process turpinās. Tāpat pilsēta aktīvi izmantojusi Latvijas ekonomikas atjaunošanas un noturības plāna radītās iespējas, gan risinot trūkstošās dzīvojamās platības problēmas, gan attīstot ražošanai nepieciešamo infrastruktūru, pauda Dombrovskis.

Valmiera esot arī starp pirmajām Latvijas pilsētām, kas iesaistīsies ekonomikas atjaunošanas un noturības plānā izveidotajā īres mājokļu programmā. Tas paredz, ka pilsētā tiks veidots industriālais parks, tā veicinot ražošanas attīstību laikā, kad uzņēmēji ļoti piesardzīgi raugās uz investīcijām ražošanas infrastruktūrā, sacīja EK izpildviceprezidents.

Visbeidzot Valmiera aizvien pārliecinošāk piesakot sevi kā izglītības centru gan ar Vidzemes Augstskolu, gan attīstot darba tirgus prasībām atbilstošu piedāvājumu Valmieras tehnikumā.

Viņu īpaši priecē šo izglītības iestāžu specializācija eksaktajās jeb STEM jomās, tādās, kā informācijas tehnoloģijas (IT) un kiberdrošība. Pēc Dombrovska domām, IT ir joma, kur, neskatoties uz lielisku infrastruktūru, Latvija izjūt kvalificēta darbaspēka trūkumu.

"Valmieras tehnikumā tiek veidotas arī speciālas programmas vietējiem ražotājiem, kas rada mūsdienās ļoti nepieciešamo elastību attiecībā uz straujām darba tirgus izmaiņām un ir būtisks atbalsts Valmieras uzņēmumu konkurētspējai," pauda politiķis.

Jau ziņots, ka šodien Valmierā notiek partijas "Vienotība" kongress, kurā politiskā spēka pārstāvji pārvēlē vadību un debatē par Latvijas ekonomikas izaicinājumiem un izaugsmes virzieniem, tautas labklājību un ataudzi, kā arī par klimata pārmaiņu vadību.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu