Pagājušonedēļ tika noslēgta vērienīga drošības partnerība, kas nokristīta par AUKUS par godu tās trim dalībniecēm - Austrālijai, Lielbritānijai un ASV. Taču vislielākās kaislības izraisījis fakts, ka tur neatrast ne burtu F, nedz arī ES.

Austrālijas premjerministra Skota Morisona, Lielbritānijas premjera Borisa Džonsona un ASV prezidenta Džo Baidena kopīgais paziņojums 15.septembrī bija negaidīts. Visvairāk jau Francijai, kura 2016.gadā ar Austrāliju bija vienojusies par 12 konvencionālo zemūdeņu pārdošanu 90 miljardu Austrālijas dolāru (55,6 miljardu eiro) vērtībā. Tā vietā Austrālija nolēma būvēt kodolzemūdenes, izmantojot AUKUS partneru ASV un Lielbritānijas tehnoloģijas. Tas ir pirmais uzdevums AUKUS darba kārtībā.

Ne katru dienu gar degunu paslīd 55 miljardi eiro, tāpat kā ne katru dienu vairāki tuvi draugi nolemj izveidot ģeopolitisko "klubiņu", kurā neesi aicināts, tevi pat nebrīdinot.

Francija, kura bieži uzņemas līderību Eiropas Savienības (ES) ģeopolitiskās dienaskārtības veidošanā, reaģējusi asi, varētu pat teikt - dzēlīgi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X